Ann Margeth Hellberg, Eva Josefsson och Ingvor Lindgren från kvinnonätverket Zonta pryder Mölndals skulturer i orange mot mäns våld mot kvinnor. Bild: Martin Björklund
Ann Margeth Hellberg, Eva Josefsson och Ingvor Lindgren från kvinnonätverket Zonta pryder Mölndals skulturer i orange mot mäns våld mot kvinnor. Bild: Martin Björklund

Gerillagrupp för kvinnors rätt

Kvinnonätverket Zonta vill sätta fokus på mäns våld mot kvinnor. De gör det genom att pryda offentliga skulpturer i orange.

ANNONS
|

–Vi hoppas att det får effekt och att våra attiraljer får vara kvar till 10 december när vi tänker plocka ned dem, säger Ann Margreth Hellberg från Zontas lokala Mölndalsförening.

Med start i dag och 16 dagar framåt pågår FN:s kampanj för att uppmärksamma mäns våld mot kvinnor och församlingen uppmanar att världen ska göras orange. Det har Zontas Mölndalsförening tagit fasta på. I veckor och månader har mössor, halsdukar och tröjor stickats och virkats och med start under natten till i dag, fredag, bekläddes dryga tiotalet offentliga statyer i Mölndals stad.

–Vi har delvis kopierat och hämtat inspiration från Kungälvs Zontaklubb som genomförde en liknande kampanj förra året. De ska göra samma sak i år, säger Ingvor Lindgren.

ANNONS

Statyerna kommer även att vara försedda med ett informationsblad som ska ge en förklaring till varför de blivit orangeprydda.

– Det kan inte betonas nog. Vi gör det här för att uppmärksamma mäns våld mot kvinnor, säger Ann Margreth Hellberg.

I Sverige var annars Zontagruppen i Ystad först ut i landet för ett par år sedan genom att sätta orange sidenband på lyktstolpar. Ett band för varje kvinna som blivit misshandlad eller dödad i kommunen av sina närmaste. Och nu har fler grupper slutit upp.

–Fast jag tycker att kommunerna borde uppmärksamma den här frågan på riktigt allvar. När jag var i Malaga för precis två år sedan. Då fanns stora bilder på kända män uppsatta längs huvudgatanmed budskapet: det är inte ok att slå kvinnor. Tänk om man kunde få se något liknande på Avenyn, säger Ann Margreth Hellberg.

Zonta har under snart hundra år arbetat med att främja kvinnors ställning över hela världen och finns i dag i över 60 länder. Mölndalsgruppen har cirka 40 medlemmar i åldersspannet 30–80 och träffas en gång i månaden.

–Det är ett nätverk där vi lär känna kvinnor från andra branscher och vi arbetar med att få in pengar både lokalt och internationellt. Exempelvis så stödjer vi Kvinnojouren i Mölndal, men huvudsakligen går pengarna till internationella projekt där flickor utbildas så att de kan stå emot det kulturella tvång som de ofta utsätts för, säger Eva Josefsson.

ANNONS

De internationella projekten väljs alltid ut i dialog tillsammans med FN.

– Det är viktigt att ge kvinnor kunskap att försörja sig själva. Därför började Zonta med mikrolån till kvinnor långt innan Muhammad Yunus fick Nobelpriset, säger Ingvor Lindgren.

Och som ett led i det, ska världen, eller åtminstone Mölndal, nu göras orange.

Fakta: Zonta

  1. En global organisation som är religiöst och politiskt obunden. Ger stöd på internationell, nationell och lokal nivå för att stärka kvinnor och flickor och främja deras mänskliga rättigheter.
  2. Under snart 100 år har Zonta arbetat för att främja kvinnors ställning över hela världen genom kvinnor som delar ett gemensamt engagemang för att främja och skydda kvinnors rättigheter.
  3. Det finns mer än 31 000 Zontians i världen.
  4. I Sverige, som också samarbetar med Lettland finns 65 lokala klubbar. Dessa är basen i organisationen.

Källa: www.zonta21.org

ANNONS