Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Mikael Berglund
Bild: Mikael Berglund

Gödselstack läcker ner i älven – intag stängs av

Räddningstjänsten i Lilla Edet kämpade under måndagen mot en läcka från en gödselstack. Efter att stora mängder gödsel runnit ner i Göta älv kommer Göteborg stad stänga av dricksvattenintaget.

Det var strax efter klockan 18 på måndagskvällen som räddningstjänsten larmades till en gård söder om Lilla Edet. En gödselstack på västra sidan om älven hade brustit och innehållet rann rakt ned i Göta älv.

– Det är otroligt svårt att bedöma hur mycket det är. Det är mörkt och sträckan som det rinner på är garanterat mer än en kilometer, berättade Anders Svensson, insatsledare vid räddningstjänsten, inledningsvis.

Oklara mängder gödsel

Läckan upptäcktes av en granne som larmade räddningstjänsten. Räddningstjänstens styrkor arbetade intensivt med att försöka stoppa läckan på vägen mot älven.

– Vi har försökt stoppa det i ett dike genom att lägga aska i en bäck och göra små fördämningar. Det är oklart hur stora mängder som har runnit ner, det är smältvattnet som gjort att det bildats som en damm och sen brast det, säger Anders Svensson.

Göta älv är Sveriges vattenrikaste vattendrag och göteborgarna får sitt dricksvatten från vattendraget. Därför planerar kommunen nu att stänga av vattenintaget under morgondagen.

– Vi tar ju normalt sett vatten från Göta älv. Om vi inte vill använda vattnet så stänger vi vårt intag och använder vatten från Delsjöarna i stället, så nu stänger vi imorgon när vattnet i älven närmar sig våran upptagning, säger Josefine Lundberg Abrahamsson, avdelningschef för dricksvattenproduktion på Göteborgs stad.

Bevakar vattenkvalitén

Enligt henne bevakar kommunen rinntiderna i älven noga och vattenintaget kommer stängas av ungefär fyra timmar innan vattnet når upptagningsområdet, så att det blir en sådan god säkerhetsmarginal som möjligt.

Hur lång tid vattenintaget måste vara stängt är svårt att veta på förhand.

– Vi bevakar kvalitén och öppnar inte fören vi känner oss trygga med att det är bra vatten.

Men enligt Josefine Lundberg Abrahamsson finns det ingen risk att det blir någon brist på vatten.

– Vi kan ha stängt ganska länge, vi har ju Delsjöarna som är våra råvattenmagasin, så jag ser inte att det här skulle vara en situation där det kan bli en brist, säger hon.

Akuta situationen stoppad

Räddningstjänsten kunde lämna platsen strax efter klockan 20 under kvällen.

– Vi byggde en fördämning så vi minskade flödet ut i älven, vi hade hade i stort sett fått stopp på det. Jag lämnade över till miljö- och hälsa som får komma med en åtgärd när det är ljust ute, men nu är det akuta avvärjt, säger Anders Svensson.

Även polis var på plats vid läckaget under kvällen och en anmälan om miljöbrott har skrivits.

– Det är för att man vill ha det här utrett, säger Stefan Gustafsson, presstalesperson vid polisen region Väst.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.