Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Fyra västsvenskar utgör säkerhetshot mot Sverige

Tusentals flyr nu IS sista fäste i Syrien och frågan om svenska jihadister kommer återvända hänger i luften. Fyra västsvenskar klassas som särskilda säkerhetshot mot Sverige om de skulle välja att komma tillbaka, enligt källor till GT och Doku.

Sedan 2013 har IS, Islamiska Staten, slagits i inbördeskriget i Syrien som har pågått sedan 2011. I början av veckan rapporterade nyhetsbyrån AFP att hundratals misstänkta IS-anhängare och deras familjer lämnade Baghouz i östra Syrien, deras sista fäste i landet.

Sedan december ska runt 50 000 personer lämnat området och AFP rapporterar att misstänkta jihadister har gömt sig bland de civila, i ett försök att fly obemärkt innan kurdiska SDF anfaller en sista gång.

Fyra västsvenskar utgör säkerhetshot

Tidningen GT och sajten Doku, som granskar och skriver om jihadism, namnger nu fyra västsvenskar som slåss för IS i Syrien och som pekas ut som ett särskilt säkerhetshot mot Sverige, om de skulle återvända. Detta enligt säkerhetskällor och/eller Säkerhetspolisen, enligt båda nyhetsmedierna.

Samtliga är män i 20- och 30-årsåldern. Flera ska ha familj och barn i Syrien och en av dem ska ha figurerat i rekryteringsfilmer för IS.

– Jag vill gärna att han kommer hit. Jag vill se mina barnbarn. Men han vägrar komma hit. Han tror att han kommer sitta i fängelse här i Sverige. Vad som händer nu vet vi inte. Barnen hoppas jag ska klara sig, säger hans pappa till GT och Doku.

På deras fråga om sonen skulle utgöra ett säkerhetshot mot Sverige om han skulle komma hem svarar han att sonen inte är farlig.

– Han har inte gjort någon illa i Sverige. De vet att de inte får göra någonting i Sverige.

Säkerhetspolisen vill inte bekräfta att de fyra västsvenskarna klassas som ett särskilt hot.

– Vi har inga som helst kommentarer om enskilda individer på det sättet. När det gäller återvändare generellt har vi förstås koll och följer de personer som återvänder till Sverige , säger Gabriel Wernstedt, pressekreterare vid Säkerhetspolisen, och fortsätter:

– Men personer som inte har återvänt är inget som vi går närmare på och pratar om med media. Där bedriver vi ett aktivt arbete för att skydda Sverige och demokratin.

Västsverige "grogrund" för islamistisk miljö

I december förra året skedde flera terrortillslag i Västsverige: på Hisingen samt i kommunerna Lilla Edet och Ale. En händelse som enligt Storgöteborgs högste polischef Erik Nord omfattades av stor sekretess.

Läs mer: Terrortillslag i Västsverige – Hisingen en av platserna

En person häktades, misstänkt för stämpling till terrorbrott, men försattes på fri fot för att direkt efter återigen gripas av Säpo.

Terrorexperten Magnus Norell var inte förvånad över att tillslagen skedde i Västra Götaland.

– Skapas de miljöerna så drar det i sin tur till sig folk. En grogrund som miljö drar till sig andra och växer lättare, sa han till GP då.

Säkerhetspolisen har sedan tidigare gått ut med att det största hotet gällande terrorattentat i Sverige utgörs av den våldsbejakande islamistiska miljön. Men man vill inte kommentera hur det ser ut på regional nivå.

– Den uppfattning om de tre olika extremistmiljöerna vit makt, autonoma och våldsbejakande islam som Säkerhetspolisen har är att det är den våldsbejakande islamismen som utgör det största hotet mot Sverige. När det gäller regioner och vilka regioner som skulle vara mest utsatta är det ingenting som vi går in på och kommenterar, säger Gabriel Wernstedt vid Säkerhetspolisen.

Läs mer: Terrorexpert inte förvånad över tillslag i Västsverige

Läs även: Ny rapport: Islamistisk extremism breder ut sig i Göteborg

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.