Totalt sitter nio personer nu häktade som misstänkta i en dopninghärva. Personen på bilden har inget med artikeln att göra.
Totalt sitter nio personer nu häktade som misstänkta i en dopninghärva. Personen på bilden har inget med artikeln att göra. Bild: Lena Garnold

Fyra häktade i dopningshärva

Nio personer har häktats i en massiv dopningshärva, där försäljning ska ha skett på nätet och en företagschef är misstänkt. Rekrytering till försäljningen misstänkt ha skett via ett bemanningsföretag.
– Vid ett av tillslagen fick man ta in ordningspolisen och behövde en polisbuss och en polisbil och ytterligare en bil för att hämta allt. Det är mycket stora mängder, säger spaningsledaren Per Björkman.

ANNONS
|

Det som började som ett lokalt spaningsuppdrag visade sig vara en enorm härva, där dopning ska ha sålts via nätet, och det hela skötts som ett företag, med små paketeringscentraler runtom i Västsverige.

På torsdagen häktades ytterligare fyra personer misstänkta för inblandning i härvan. Totalt har nio personer häktats.

LÄS MER:Dopningrazzia mot gym i Göteborg

LÄS MER:Polisens samarbetar med gymmen mot dopning

Polisen bedömer att två av de misstänkta, en från Uddevalla, en från Kungälv, är styrande i ett nätverk av försäljare.

Polisen började spana på de båda männen efter årsskiftet och tror att ärendet kan växa ännu mer under utredningen.

– Vi kunde snabbt se att en av huvudmännen levde med ganska stora tillgångar och hade lite svårt att få det att gå ihop med hans legala inkomst, säger spaningsledaren Per Björkman.

ANNONS

Rekrytering via bemanningsföretag

Polisen misstänker att rekrytering till försäljningen skett via ett bemanningsföretag där de båda männen har centrala positioner.

Per Björkman berättar att en av de misstänkta är en ganska hög chef på företaget.

– Vi misstänker att chefen har rekryterat till den legala verksamheten också.

Företaget som sådant är dock inte misstänkt, utan har hjälpt polisen i ärendet.

Paketerats i Angered

De två andra som häktades på torsdagen misstänks för att ha stått för tillverkning och paketering. Detta ska ha skett i en lägenhet i Angered.

Preparaten har sedan sålts via flera olika webbsajter på darknet, både inom Sverige och till utlandet.

Per Björkman berättar att de har lyckats komma åt internethandeln.

– Vi ser att dopingsajterna vi misstänker är inblandade har stängt. Redan där ser vi framgången i ärendet, säger han.

LÄS MER:Klart: Ny svensk antidopningsorganisation

Enligt polisen har hanteringen av de olagliga preparaten skett både yrkesmässigt och storskaligt.

Han säger att de inte utesluter att det hela kommer att växa och att fler personer troligtvis är inblandade.

”Otroliga mängder”

Polisen har gjort tillslag på flera ställen. Det rör sig om hundratusentals tabletter och dopningsenheter, så stora mängder att de inte kunnat sammanställa det.

Efter ett tillslag tog det sex dagar för polisen som tillgrep att skriva in beslagen.

ANNONS

– Vid ett av tillslagen fick man ta in ordningspolisen och behövde en polisbuss och en polisbil och ytterligare en bil för att hämta allt. Det är mycket stora mängder, säger Per Björkman.

LÄS MER:Martin Kjellströms hjärta stannade – låg i respirator i 17 dagar

Han säger att det är anmärkningsvärt att de under ganska lång tid lyckats sälja det här på nätet.

– Det är också anmärkningsvärt att det är företagsmänniskor som gjort det. Vi har bilden att detta har drivits ungefär som ett vanligt företag.

”Påverkar hela landet”

Enligt Jesper Rieck, chef för utredningssektionen i Fyrbodal, är det här ärendet av stor betydelse när det gäller att agera mot kriminaliteten som pågår via darknet.

– Det här är ett av de största ärendena vi haft i Fyrbodal, och kanske i region Väst, när det gäller dopning. Nu kommer vi åt det här nätverket. Personerna verkar i vårt område, men försäljningen påverkar hela landet, säger han i ett pressmeddelande.

Per Björkman säger att det som gör det här polisarbetet extra viktigt är att narkotika och dopning över nätet sker oreglerat, att vem som helst kan köpa det.

– Man har ingen aning om det är barn eller ungdomar. Vi har sett att en del av dem som handlat är ostraffade människor, säger han.

ANNONS
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS