Fullt utvecklad brand på bilfirma

Det har brunnit kraftigt i bilfirman ”Most wanted cars” lokal på Kuröd i Uddevalla. Fastigheten var helt övertänd och gick inte att rädda.
– Vi är inte ens i Sverige. Vi får åka tillbaka och ta reda på vad som hänt, säger Hadi Tahhan, en av ägarna till familjeföretaget.

ANNONS
|

Det var vid 02.55-tiden polisen fick in ett inbrottslarm, men när de kom till platsen upptäckte de att det brann. Räddningstjänst kallades till platsen, som skedde i bilfirman ”Most wanted cars” lokaler. Sedan inleddes en omfattande insats.

– Det brinner kraftigt. På platsen har vi Uddevalla heltid, Uddevalla deltid och en styrka från Ljungskile, plus insatsledare. Vi har också förstärkt ledningssidan, säger Christian Andersson, vakthavande befäl vid räddningstjänsten.

Det är bröderna Kerim Tahhan och Hadi Tahhan som driver bilföretaget, men de var långt från svensk mark när de fick reda på vad som hänt under natten.

– Vi är inte ens i Sverige, utan i Kroatien på semester. Vi får åka tillbaka och ta reda på vad som hänt, säger Hadi Tahhan på fredagsmorgonen.

ANNONS

Han berättar att han har en del information om vad som kan ha hänt, men i nuläget stannar det mellan ägarna och polisen för vidare utredning.

– Vi kan inte gå in på några detaljer tyvärr, säger han.

VMA utfärdades

Klockan 04.20 uppgav Mona Hedman, även hon vakthavande befäl, att ett Viktigt meddelande till allmänheten, eller VMA, förbereds på grund av rökutvecklingen.

– Det blir en totalskada på byggnaden. Det brinner för fullt fortfarande, säger hon.

Klockan 04.47 utfärdades VMA:t. Boende i området uppmanades stänga dörrar, fönster och ventilation för att skydda sig från den giftiga rök som spridits.

Enligt Mona Hedman fanns bilar i byggnaden vid tiden för branden och polisen berättar att det som förstörts handlar om höga värden.

– Jag har ingen siffra, säger Anna Göransson.

Vid 06.30-tiden meddelade räddningstjänsten att faran var över, då den kraftiga rökutvecklingen avtagit. De flesta enheter lämnade platsen och VMA:t togs bort, kvar fanns en enhet och ett befäl för eftersläckning. Räddningstjänsten saknar i nuläget en säker prognos, men säger att räddningsinsatsen kommer att pågå ”i flera timmar”.

Enligt Bohusläningens fotograf Erik Zienau har polisen upprättat avspärrningar kring byggnaden och en ambulans står redo att hjälpa till.

Rökutvecklingen beskriver han som mycket kraftig.

ANNONS

– Det bolmar kolsvart rök, säger Zienau.

Polisen misstänker brott

Polisen har initialt inlett en förundersökning om grov mordbrand, men säger att rubriceringen kan komma att ändras.

– Vi har initierat grov mordbrand, men sen får vi se om det blir omrubricering i ett senare skede, säger Per Sillén, jourhavande förundersökningsledare i Fyrbodal.

När räddningstjänsten avslutat sin insats kommer polisen stänga av platsen för att genomföra en teknisk undersökning. Det återstår att se när en sådan kan göras, då polisen måste vänta på att resterna av den nedbrunna byggnaden ska svalna. Till dess kommer platsen vara avspärrad.

Vid 10-tiden kunde räddningstjänsten lämna platsen och då hade bilfirmans lokal brunnit ner helt.

– Det vi lämnade var en stor ruinhög som glöd, säger Ulrik Olsson, vakthavande befäl hos räddningstjänsten i Mitt Bohuslän.

ANNONS