Frätande syra läcker vid mejeri

Frätande syra läcker från ett mejeri i Herrljunga och räddningstjänsten är på plats med kemdykare.
– Den är kraftigt frätande, så man bör inte få den på kroppen eller andas in den, säger Tomas Svantesson, räddningschef vid Herrljunga räddningstjänst.

ANNONS
|

Det var vid 13-tiden under julafton som en förbipasserande person såg orange-röd rök torna upp från ett mejeri i Herrljunga.

– Man kände också en konstig lukt från byggnaden, säger Tomas Svantesson, räddningschef vid Herrljunga räddningstjänst.

När räddningstjänsten kom till platsen kunde man konstatera att det rörde sig om en läcka av salpetersyra.

– Den är kraftigt frätande, så man bör inte få den på kroppen eller andas in den. Då kan man få allvarliga frätskador, säger Tomas Svantesson.

Kemdykare på plats

Eftersom det är julafton pågick ingen produktion i mejeriet vid tillfället för olyckan, och ingen ska heller ha befunnit sig i byggnaden. När GP talar med räddningstjänsten vid 14-tiden har kemdykare från Södra Älvsborgs räddningstjänstförbund just dykt upp på platsen.

ANNONS

– Kemdykare har en tätslutande gummidräkt och de har ett övertryck inne i dräkten. Det innebär att man dels har luft när man andas och dels har luft inne i dräkten, så de ser ut som Michelingubbar. Det skyddar mot röken, och anledningen till övertrycket i dräkten är ifall det skulle komma en reva så är man ändå säker, säger Tomas Svantesson.

Röken är giftig och kan orsaka skador, förklarar Tomas Svantesson – men vädret är på deras sida. Man har inte behövt gå ut med en varning till allmänheten.

– Vi har spärrat av platsen initialt runt byggnaden och vi har vädrets makter med oss. Det är en svag vind bort från bebyggelsen, så det är positivt på det sättet.

Reagerar olika

Det är oklart vad som orsakat olyckan, eller vad mejeriet använder den kraftiga syran till.

– Salpetersyra är frätande och reagerar med olika ämnen, bland annat metall och då bildas det rök som ser väldigt konstig ut. Vi fick in det som brand i byggnad först, för att man hade sett den här röken i byggnaden, men det var alltså i själva verket en kemisk reaktion.

Vid 14.30-tiden fortgick insatsen vid Mejeriet som planerat. Kemdykare förberedde platsen för neutralisering med hjälp av kalk – men exakt hur man ska gå tillväga för att oskadliggöra läckaget är ännu inte helt klarlagt.

ANNONS

– Man är fortfarande inne och ser på hur man ska gå tillväga för att neutralisera det. Den här typen av insatser drar alltid ut på tiden då det är många olika styrkor som ska vara på plats, säger Svantesson.

Hämtas med sugbil

Räddningstjänsten ha även fått assistans av en saneringsstyrka från Dalsjöfors. Vid 16-tiden höll man på att pumpa över vätskan från den läckande behållaren till en annan.

– Vi väntar in en sugbil som ska ta hand om det därefter. Det flyter på så sakteliga.

Enligt Tomas Svantesson kommer insatsen att pågå fram till klockan 18, men lägger även in en brasklapp.

– Det är svårt att sätta en prognos på såna här insatser. Det är många bitar som ska falla på plats.

ANNONS