Skogsbranden nära Hjärtum.
Skogsbranden nära Hjärtum. Bild: Christer Grändevik

Flera skogsbränder i Västsverige under måndagen

Flera skogsbränder rasar på olika håll i Västsverige. I Lilla Edet kämpade räddningstjänsten under måndagen mot två större terrängbränder. En helikopter kallades in för att vattenbomba ett av områdena. Enligt räddningstjänsten var branden under kontroll vid 21-tiden, men kommer inte att vara helt släckt förrän under tisdagen.

ANNONS
|

Vid lunchtid på måndagen upptäcktes en skogsbrand utanför Lilla Edet, nära Hjärtum.

– Det är inte bara torrt fjolårsgräs som brinner, det börjar bli torrt även i skogen nu, säger Lars Strandh som är räddningschef i beredskap vid Södra Bohusläns räddningstjänstförbund.

– Det är ett område på ungefär 200 gånger 100 meter som brinner. Förutom Lilla Edet har vi resurser uppifrån Norra Älvsborgs räddningstjänstförbunds Sjuntorpsstation, personal från Stenungsund och BORF har skickat en styrka från Surte station.

Hur går arbetet?

– Branden är inte under kontroll ännu. Den sprider sig, men inte lika fort längre som inledningsvis. Då var det kuperad terräng. Nu är det plant och blåser ganska lite. Men det är lite otillgängligt, och svårt med vägar och sådant. Det tar lite tid att få fram vatten till branden.

ANNONS

Finns det någon risk för bebyggelse?

– Nej. Branden började i närheten av bebyggelse. Men den sprider sig ifrån. Det är inga hus som är i någon fara.

Hur länge bli ni kvar på platsen?

– Vi kommer vara kvar och arbeta ända fram till kvällen. Eventuellt behövs folk kvar över natten, men det är svårt att bedöma nu.

Vid 17-tiden på måndagseftermiddagen beställdes en helikopter in för att få kontroll på branden.

– Man vattenbombar med helikopter så att vi kan få mer tid på oss. Om helikoptern kan stoppa spridningen så kan vi omringa branden snabbare, säger säger Lars Strandh.

Under kvällen meddelade räddningstjänsten att branden var under kontroll. Vid 21-tiden pågick eftersläckningsarbete – men helt släckt kommer det inte att vara förrän under tisdagen.

Ytterligare en brand

Samtidigt har ytterligare en terrängbrand pågått under dagen, söder om Lilla Edet vid Gunntorp.

– Det handlar om 150 gånger 300 meter och den är inte under kontroll. Vi jobbar fortfarande med att begränsa den, berättade Dan Lindqvist, larm- och ledningsoperatör Räddningstjänsten Storgöteborg, under måndagseftermiddagen.

Också den branden var på måndagskvällen under kontroll.

Räddningstjänsten Storgöteborg var plats och stöttade med styrkor i samband med bägge insatserna.

ANNONS

Även i Gislaved härjade en stor skogsbrand – enligt SVT arbetade 50 personer med att släcka branden, som också den vattenbombades med hjälp av helikopter.

Inga beslut om eldningsförbud

Räddningstjänsten i Storgöteborg har tidigare avrått från eldning i Göteborgsområdet då det är så torrt i markerna att brandkåren resursförstärker redan vid mindre bränder för att undvika spridning.

– Larm som vi normalt skulle skicka en station på – vad vi i vardagen kallar ett "litet larm" – skickar vi redan fler enheter till och trycker på initialt, har stabschef Bosse Andersson tidigare sagt till GP.

Men något beslut om eldningsförbud har inte fattas av kommunen ännu.

– Det är inte förbjudet men man gör det på eget ansvar och vi avråder från att elda om man inte klarar av att förbereda sig ordentligt och vidta rätt åtgärder, säger Andersson.

ANNONS