Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Roger Ekeroos (M), Ordförande Barn- och utbildningsnämnden.  Bild: Edvin Bergström
Roger Ekeroos (M), Ordförande Barn- och utbildningsnämnden. Bild: Edvin Bergström

Flera coronasmittade på förskola i Ljungskile – drygt 100 barn hemskickade

En tredjedel av personalen på Hälle förskola har testats positivt för covid-19. Drygt 100 barn har därför fått stanna hemma under måndagen.

Coronasmittan har kommit gradvis till Hälle förskola, där först en ur personalen testade positivt och sedan ytterligare flera personer ur arbetslaget.

– Det är sex personer i personalen som testat positivt hittills. De andra gör ett test i dag, berättar förskolerektorn Katarina Eklöf som själv tillhör de smittade bland de totalt 20 anställda på förskolan.

På Hälle förskola är totalt 105 barn placerade, och från förskolans sida jobbar man nu med att sprida information till föräldrarna om situationen. Alla förskolans sex avdelningar har fått stänga, och kommer att hålla stängt till och med onsdag.

– Vi försöker ordna alternativ barnomsorg, men det är inte klart än. Det skulle kunna bli Sundsstrand som har en modul ledig och inte ligger långt från Ljungskile, säger Katarina Eklöf som tillägger att det barnomsorg i den rådande situationen inte erbjuds föräldrar som kan ha sina barn hemma.

Beslutet om stängning växte fram under helgen efter indikationer på att fler ur personalen var smittade, berättar Roger Ekeroos (M) ordförande i barn- och utbildningsnämnden som tog beslutet i samråd med förvaltningschef och smittskyddet.

– Vi är överens, vi gör nu allt för att få bukt med smittan, säger Roger Ekeroos som tror att barnen kan få komma tillbaka till förskolan i slutet på veckan.

Erfarenhet av vårens smittspridning har förvaltningen tagit till sig av, och man undviker därför att ha vikarier som växlar mellan olika förskolor och riskerar att sprida smittan vidare.

– Om vi tar vår verksamhet är vi väldigt medvetna om det. Det finns en risk med vikarier som kommer och går. Vi jobbar därför till 100 procent enligt direktiven, och har också en diskussion i kommunledningen om vikarierna, säger Roger Ekeroos.

Den personal som befunnits vara smittad har fått göra en smittspårning bland sina personliga kontakter.

Under tiden som Hälle förskola är stängd kommer byggnaden att städas med specialmedel för att eliminera smittan. Rektorn förklarar också att förskolan under en tid har tillämpat stränga regler med hämtning och lämning utomhus, och bara en vårdnadshavare åt gången i tamburen.

– Jag tycker att föräldrarna har varit mycket förstående för att vi gjort allt vi kunnat, säger Katarina Eklöf som tycker det viktigaste är att få stopp på smittan så ingen blir allvarligt sjuk.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.