Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Fiskade sill - fick 250 kilo tonfisk i trålen

Under måndagen drog Bryngeld Fiskeri AB i Västra Frölunda av misstag upp en riktig baddare. Med sina 250 kilo är den förmodligen den största tonfisk som dragits upp av en svensk båt på 50 år.

I måndags åkte Bryngeld Fiskeri ut på en tur i Skagerrak, norr om Grenen vid Skagen, för att i vanlig ordning tråla sill. När båten var tillbaka till land upptäckte de något ovanligt – en blåfenad tonfisk hade nämligen letat sig in i trålen. 

– Det är ju fantastiskt. Jag var 18 år gammal senaste gången jag tog upp en tonfisk och nu är jag 68, så det tog 50 år, berättar Tomas Bryngeld. 

Största i modern tid

Det visade sig också att tonfisken inte var vilken fisk som helst, utan en riktig tungviktare på 250 kilo och troligtvis den största som tagits upp av en svensk båt i modern tid. På svenskt vatten är arten nämligen fredad och får inte aktivt fiskas. Enligt Massimiliano Cardinale, forskare på Institutionen för akvatiska resurser vid SLU, blir det allt vanligare med blåfenad tonfisk i Skagerrak.  

–  De senaste fem åren har vi sett en ökning av fisken i de här områdena, och många norska båtar har tagit upp riktigt stora blåfenade tonfiskar. Det var dock länge sedan en svensk båt rapporterade om en så stor fångst, säger han. 

Här för sillen och makrillen

Senast på 40- och 50-talet förekom det liknande mängder blåfenad tonfisk i Skagerrak, men på grund av överfiske minskade beståndet drastiskt. Tonfisksorten, som söker sig till Skagerrak på grund av sillen och makrillen, kommer ursprungligen från Medelhavet. Därför är beståndet beroende av fisket i de sydligare breddgraderna. Den ökning av blåfenad tonfisk som ses idag, menar Cardinale troligtvis beror på en reglering av fisket som skett i bland annat Medelhavet. 

–  Sedan de satte in en kvot för fisket och tog kontroll över hur mycket som fångades så har beståndet ökat. Produktionen av fisken har också varit väldigt bra de senaste åren med fina årsklasser, så det har återhämtat sig snabbt.  

I framtiden menar Massimilio Cardinale att allt fler stora blåfenade tonfiskar kommer att kunna ses i vattnet. 

– Allt tyder på att det blir vanligare i och med den optimala kombinationen av mindre fiske och bra tillgång på makrill och sill, säger han.  

Auktionerades bort

På grund av tonfiskens uppseendeväckande storlek bestämde sig Bryngeld Fiskeri för att göra försäljningsprocessen av sin nyfångade bjässe lite roligare – genom en auktion. På tisdagen kunde därför besökare på Göteborgs fiskestation beskåda rekordtonfisken, och även buda på den. Slutligen landade priset på 160 kr/kilo. Enligt Tomas Bryngeld finns fiskens framtid troligtvis på tallrikar någonstans i världen.  

– Jag vet inte riktigt, men det blir nog så att den hamnar på restaurang. Då kommer folk att kunna smaka på den och götta sig. 

 

 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.