Fiskade efter krabba — fick upp jättehummer: ”Tror vi kan ha slagit rekordet”

När Andreas Kurtti var ute med familjen och fiskade krabba fick de en oväntad fångst. En gammel-farfar till hummer hade klättrat in i familjens tina.
– Jag skulle tro att med klor var den säkert sjuttio eller sjuttiofem centimeter, säger Andreas Kurtti.

ANNONS
|

Vid tiotiden på onsdagsmorgonen var Andreas Kurtti, från Hassefor i Laxå kommun ute för att fiska krabba tillsammans med sonen, systern och syskonbarnen. En tradition de har under sina semestrar i Strömstad.

De hade precis dragit upp tre av sina tinor och skulle just dra in även den fjärde när den oväntade fångsten dök upp. Upp ur vattnet kom det svarta guldet i form av en jättehummer.

– Alla skrek ju bara, det var en hysterisk stämning. Det var inget vi hade räknat med och alla blev fruktansvärt glada för det var mäktigt att se en sån stor hummer. Det var nog den största jag någonsin sett, säger Andreas.

ANNONS

Släpptes tillbaka i havet

Innan hummern fick återvända till havet tog de bilder och gjorde ett försök att mäta hummern.

– Kroppen var någonstans mellan fyrtiosju och femtio centimeter lång. Jag skulle tro att med klor var den säkert sjuttio eller sjuttiofem centimeter. Den vägde säkert bortåt fem kilo om det ens räcker, säger han.

Efteråt kunde familjen inte låta bli att googla på svenska hummerrekord.

– Jag undrar om vi inte slog det igår. Jag tror det tidigare rekordet var fyrtiofem centimeter, säger Andreas.

En av Sveriges största humrar

En av Sveriges historiskt största humrar finns att beskåda på det Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm, det bekräftar Mattias Forshage, vakthavande biolog på museet. När den fångades i Kattegatt februari 1993 vägde den 5,1 kilo och var 46 centimeter lång. Även år 2013 fick Mattias Olsson upp en 46 centimeter lång hummer på 4,3 kilo i Strömstad.

Hur mycket hummern vägde som Andreas Kurtti fick upp under onsdagen kunde han bara uppskatta. Att eventuellt få igenom fångsten som ett nytt rekord tror han inte heller är möjligt. Bland annat eftersom familjen saknade måttband och bara kunde mäta på en rak linjal i båten.

– Jag antar att man måste lämna in den för att få den godkänd på något vis och att någon annan är med och bevittnar. Det är nog är kört, men att det var en av de största, det är jag helt övertygad om, avslutar Andreas Kurtti.

ANNONS

LÄS MER: Mattias fick två jättehumrar på samma helg: ”Trodde inte det var sant”

LÄS MER: Sällsynta fyndet – knallröd levande hummer: ”En på 20 miljoner”

LÄS MER: Jespers och Elinas fiskelycka – drog upp sällsynt blå hummer

LÄS MER: Albinohummer låg i Håkans tina: ”En så här vit har jag aldrig fått”

ANNONS