Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Fanny och Alexander gästar Tjolöholm

Fanny och Alexander flyttar in på Tjolöholms slott. Där visas nu de Oscarsbelönade kostymerna från Ingmar Bergmans storfilm.

Det maffiga julfirandet hos familjen Ekdahl i Fanny och Alexander känner de flesta igen. I årets vinterutställning på Tjolöholms slott visas några av de vackra klänningar som bärs av filmens kvinnor. Fyra olika sovrum har dekorerats för att visa dräkterna i sitt sammanhang. Exempelvis pryder champagneflaskor och kvinnounderkläder sängkammaren där rollfiguren Almas klänning står.

– Hon är ju väldigt storsint med sin makes snedsteg, säger Nils Harning som tillsammans med Anna Bergman arrangerat utställningen.

De är båda kostymtecknare. Anna Bergman tyckte att Tjolöholms slott, som är byggt i början av 1900-talet, var en passande plats för att få fram känslan från filmen som utspelar sig vid samma tid.

– Man väcker den tiden till liv och kan se var inspirationen kommer ifrån, säger hon.

Magdalena Kasper, slottsintendent på Tjolöholm håller med.

– Slottet blir som en teaterkuliss. Vi vill inte vara ett museum och utställningen levandegör Tjolöholm på ett fantastiskt sätt.

Förutom kostymer ingår fotografier hämtade från Ingmar Bergmans egna fotoalbum. Bland annat ett porträtt av regissören och hans bror klädda i sjömanskostymer.

– Kostymtecknaren Marik Vos fick en bild av Bergman som sa att så här ska Alexander se ut. Man känner att mycket är hämtat från hans eget liv, berättar Anna Bergman, som tidigare var gift med regissörens son Mats.

I en av utställningens barnkammare står nu Alexanders sjömansdräkt på plats bland nallar och leksaker. Det andra barnrummet är spartanskt och speglar prästgården dit barnen tvingades flytta.

Fanny och Alexander vann fyra Oscars och prisades bland annat för bästa kostym. Men Marik Vos, som bodde på Gotland, hämtade aldrig stayetten.

– Hon skyllde på ett möte på hembygdsgården och fick den sedan med posten, säger Nils Harning.

Nu finns även Oscars-stayetten att beskåda på Tjolöholm. Nils Harning betonar att utställningen är ett måste för filmnördar, men kan bli en stor upplevelse för de flesta.

– Det var en väldigt teatral tid, som en show. Och intresset för kostymfilm ligger ju i tiden.

Utställningen slog upp portarna i fredags, samtidigt som årets julmarknad på slottet startade. Magdalena Kasper hoppas att Bergmandräkterna ska ge marknaden en extra skjuts.

– Vi vill att Tjolöholm ska vara ett spännande utflyktsmål, särskilt ur barnens perspektiv.