Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Falsk fartkamera är privat fågelholk

Den falska fartkameran sitter uppe i Kungshamn. Stefan Lindblad, vd på Llentab, är ansvarig för attrappen men verkar sakna tillstånd för den.

Det är andra året som kameran sitter uppe. Förra året reagerade folk på den nya fartkameran i kurvan på Hallindenvägen i Kungshamn, utanför konstruktionsföretaget Llentabs lokaler.

Polisen fick in tips på att kameran verkade vara falsk och mycket riktigt – på baksidan av den fartkameraliknande lådan fanns ett hål och en pinne vilket gjorde att den fyllde samma funktion som en fågelholk. I år är lådan tillbaka på samma ställe.

Ansvarig för fartkameran är Stefan Lindblad som är vd på Llentab. Han tröttnade på den höga hastigheten utanför företagets lokaler och bestämde sig för att försöka sänka hastigheten på egen hand.

– Ibland går det väldigt fort och vi har haft flera incidenter de senaste åren. Fartkameran har hjälpt att få ner hastigheten rejält, sa Stefan Lindblad till Bohusläningen förra året.

När vi når Stefan Lindblad i år är han mer irriterad.

– Jag satte upp den förra året och tycker att det funkade bra fram tills att ni på Bohusläningen skrev om det. Det förstörde alla mina goda intentioner, säger Stefan Lindblad som inte vill svara på om holken har tillstånd eller inte.

Polisen är fundersam kring om det är tillåtet eller inte att sätta upp fågelholkar som ser ut som fartkameror vid vägen. Det är inget de undersöker dagligen, säger polisinspektören Torgny Jansson.

– I fjol togs den ner på eget bevåg, och då såg jag ingen anledning att titta vidare på ärendet. Sitter den uppe nu igen får jag kolla upp rättsläget, säger Torgny Jansson.

Han säger att det skulle kunna falla under ordningslagen. Där står det att det måste sökas tillstånd hos polismyndigheten för att få sätta upp saker i offentliga områden. Och någon tillståndsansökan har Torgny Jansson inte sett röken av.

– Hade han sökt tillstånd hade det hamnat på mitt bord men här finns ingen ansökan, säger Torgny Jansson.

Trafikverket undersökte sommaren 2013 om hastigheten 50 km/h hölls på vägen, några hundra meter från där kameran nu sitter uppsatt. Den genomsnittliga hastigheten på vägen var då 49 km/h.

– Det är klart att du inte får sätta upp egna anordningar i vägområdet utan tillstånd. Även om det inte handlar om en riktig kamera så är det inte tillåtet. Vi plockar ner många illegala skyltar om exempelvis loppisar och detta är samma sak. Saker som sätts upp i vägområdet måste ha tillstånd, säger Lennart Hellsing, presstalesman på Trafikverket.

Hur länge kameran sitter uppe i år, om den bidrar till sänkt hastighet, om polisen finner den olaglig eller om någon fågel flyttar in i kameran – det får tiden utvisa.