Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Förvaltningsrätten stoppar krav på tillstånd för tiggeri

Förvaltningsrätten avslår Kungsbacka kommuns överklagan och stoppar därmed tillståndskrav för tiggeri.

Som GP tidigare berättat drev Moderaterna i Kungsbackas kommunstyrelse igenom förslaget om att ändra de lokala ordningsföreskrifterna så att det skulle krävas tillstånd för så kallad passiv pengainsamling. 
I slutet av förra året upphävde länsstyrelsen beslutet och kommunen överklagade då till förvaltningsrätten. Kommunstyrelsens ordförande Hans Forsberg (M) hänvisade bland annat till att Vellinge kommun fått rätt i Högsta förvaltningsdomstolen om att införa ett lokalt tiggeriförbud, vilket han såg som vägledande.

Men förvaltningsrätten går på samma linje som länsstyrelsen och avslår kommunens överklagande. Enligt domstolen är det geografiska området omotiverat stort och lägger därmed ett omotiverat tvång på allmänheten. Beslutet går också längre än vad som är avsett när det gäller kommunens möjligheter att bestämma om lokala ordningsföreskrifter, skriver förvaltningsrätten.
Hans Forsberg har inte hunnit läsa domen, men säger att kommunen kommer att driva frågan vidare på något sätt.
– Vi får titta på det och se om vi ska överklaga eller om vi gör som Vellinge och inför förbud i stället, det är jag öppen för. Vi skulle också kunna anpassa oss efter länsstyrelsens bedömning och ta ett nytt beslut om tillståndskrav för passiv pengainsamling inom ett mindre geografisk område.

Kommunen fick inte heller rätt gällande flera andra nya regler i de lokala ordningsföreskrifterna, bland annat kring fyrverkeri, koppeltvång för hundar och alkoholförtäring. 
Väljer kommunen att överklaga till kammarrätten ska det ske inom tre veckor.