Försvarsministern oroad – rysk atomubåt vid Västkusten

Hon hade inte fått plats i nya Ullevi och har en kapacitet att bära 200 kärnvapen. I veckan passerar den ryska atomubåten Dmitrij Donskoy Västsverige för att nå sitt mål i Sankt Petersburg. Något som oroar försvarsminister Peter Hultqvist. – Ryssland är berett att använda militär makt för att ändra etablerade gränser, säger han till GP.

ANNONS
|

172 meter lång är Dmitrij Donskoy – den enorma ryska ubåt som passerar Sverige och Danmark i veckan.

–Vi ser en ökad rysk militär verksamhet och militär förmåga i Sveriges närområde. Att Ryssland uppträder med en atomubåt i Östersjön är en ytterligare komponent i det som nu pågår, säger Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist (S) till GP.

–Vi kan dessutom konstatera i annekteringen av Krim att Ryssland är berett att använda militär makt för att ändra etablerade gränser och därmed rubba den europeiska säkerhetsordningen.

Han efterlyser, med hänvisning till Rysslands allt djärvaremilitära uppträdande i närheten av Sveriges gränser, öppenhet och transparens. GP har tidigare kunnat berätta att Hultqvist krävt att observatörer ska få övervaka Rysslands omfattande militärövning Zapad som genomförs i Östersjön senare i höst – samtidigt som Sverige samövar med Nato i samma område – men Ryssland har vägrat.

ANNONS

–Det är viktigt att övningar och liknande verksamhet genomförs med öppenhet och förutsägbarhet för att skapa förtroende och bidra till stabilitet och säkerhet, säger Hultqvist.

Största ubåten i Östersjön – någonsin

Ubåten lämnade Kolahalvön, strax öster om finländska Lappland, i måndags. Detta för att delta i den så kallade Marinens dag, i Sankt Petersburg, där hon ska visas upp tillsammans med andra fartyg.Det är första gången i marin historia en atomubåt av den här storleken seglar in i Östersjön.

Till en början passerar atomubåten norr om Finland och Sverige för att under den större delen av resan stryka utmed den norska kusten. Efter att ha passerat Skagerrak hade ubåten normalt sett behövt passera under Öresundsbron, men där är det för grunt för den massiva ubåten, enligt Sjöfartsverket.

I stället kommer ubåten att glida igenom sundet Stora Bält i Danmark, mellan Själland och Fyn – och där kan man också kan få en chans att se atomubåten. Dentvingas nämligen då gå upp i ytläge i det 50 meter djupa sundet då den passerar under Stora bältbron.

– Det är ju så att alla nationer har rätt att röra sig och öva på internationellt vatten och luftrum så vi kan inte ha synpunkter på det. Däremot är det viktigt att alla respekterar varandra, säger Jesper Tengroth, pressekreterare på Försvarsmakten.

ANNONS

Försvarsmakten förväntar sig respekt för gränserna

På Försvarsmakten kommenterar man inte vad man vidtar för åtgärder i samband med den ryska passagen eller hur man kommer att bevaka händelsen.

–Vi kommenterar aldrig vår beredskap, men det är ju alltid så att vi anpassar den efter gällande läge. Men vad det betyder kommer vi inte gå in på, säger Jesper Tengroth.

–Viförväntar oss att alla fartyg eller flyg som rör sig i internationellt rum respekterar gällande regler. Och det betyder att de inte kommer att vara på svenskt territorium och håller sig på internationellt vatten. Om de av någon anledning bryter mot det så finns det ett regelverk som hanterar hur den typen av händelser ska hanteras, säger han.

Det är heller inte särskilt vanligt att rysk militär kränker svenskt territorium, menar Jesper Tengroth – den mediala uppmärksamheten till trots. Det finns inga anledningar att tro att någon form av konfrontation skulle vara nödvändig.

– Jag ser inte heller varför man ska förvänta sig att de ska kränka svenskt vatten. Vi förväntar oss likt alla goda sjöfarare att de respekterar de regler som finns, och vi har ingen anledning att tro att de skulle bryta det.

Världens största ubåt

TK-208, Dmitri Donskoy, är den enda ubåten som finns kvar i den så kallade Typhoon-klassen av ryska ubåtar. Giganten byggdes ursprungligen för att trygga Sovjetunionens förmåga att snabbt och kraftfullt kunna svara på en kärnvapenattack. Med 20 missiler och med en kapacitet att bära upp mot 200 kärnvapen ombord, kan ubåten gömma sig under den arktiska isen och garantera en snabb förödelse, skriver The barents observer.

ANNONS

I nuläget är det oklart omDmitri Donskoy bär på kärnvapen, och exakt när hon kommer att passera Västsverige är oklart. Enligt obekräftade uppgifter skulle det kunna skeredan under onsdagen.

–Man kan säga att Ryssland har en tradition av att beväpna sina plattformar mycket omsorgsfullt. De har mycket vapen ombord alltid, säger Allan Widman (L), försvarsutskottets ordförande.

Med sina 172 meter får inte ubåten plats i nya Ullevi – något som saknar motsvarighet i den svenska flottan.

–Vi har ju ubåtar, men det här är ju en ubåt som är av det större slaget, och det har inte Sverige, säger Jesper Tengroth.

En säkerhetsrisk

Ubåtens propellrar drivs av två stycken kärnreaktorer. Något som kärnfysikern NilsBøhmer, vid den norska miljöstiftelsen Bellona, är orolig över.

– Jag blir orolig när en nästan 40 år gammal atomubåt med två relativt stora reaktorer ombord ska segla utmed den norska kusten och in i Östersjön. Nordiska myndigheter måste vara säkra på den exakta tiden då ubåten kommer att passera så nödvändiga förberedelser kan göras. Det är också nödvändigt att försäkra sig om att inga kärnvapen finns ombord, säger han.

I helgen inleds en rysk-kinesisk flottövning i Östersjön. Det blir första gången Kina skickar stridsfartyg till Östersjön. Enligt Försvarsmakten finns dock inga indikationer på att den ryska atomubåten kommer att delta där.

ANNONS
ANNONS