Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/8

Färgrester på dumpade hajarna i Lysekil intresserar åklagaren

Färgrester har återfunnits på några av de hundratals hotade hajar och rockor som hittades dumpade i Lysekil.
Nu hoppas åklagare på att kunna hitta den skyldige genom att jämföra färgproverna med båtar i området.

En grupp studenter i marinbiologi gjorde upptäckten i slutet av mars. Ett hundratal hajar och rockor låg dumpade på botten i Lysekils hamn.

– Vissa var döda och vissa kippade efter syre med gälarna, berättade Erik Siemers, som var en av personerna som upptäckte dem, för GP.

Har analyserats hos SVA

Åklagaren James von Reis menade tidigt att brott utan tvekan hade begåtts. Nu har några av fynden analyserats hos Statens veterinärmedicinska anstalt – och på några av fiskarna har man hittat vad man tror är färgrester, något som P4 Väst tidigare rapporterat om.

– Ja, det var där man hittade vad man tror är färgrester. Det är i alla fall inte biologiskt material, säger åklagaren James von Reis till SVT Nyheter Väst.

Säkrat spår på fiskebåtar

I utredningen är båtar som befunnit sig i Lysekils hamn intressanta, och färgresterna på fiskarna kan vara viktig bevisning.

– Vi har gjort vissa spårsäkringar på de fiskebåtar som kan vara aktuella för att kunna jämföra.

Utreds som fiskebrott

Enligt åklagarens uppgifter till SVT finns vissa omständigheter som pekar åt ett visst håll i ärendet, men ingen är ännu delgiven misstanke.

Hajar och rockor som fångats ska enligt internationell och nationell lagstiftning skyndsamt återutsättas beroende på vilken art det rör sig om. Händelsen i Lysekil utreds som fiskebrott.

LÄS OCKSÅ: Hajfyndet i Lysekil: Ingen tvekan om att brott har begåtts

LÄS OCKSÅ: Hundratal fridlysta hajar dumpade i havet: ”Rena hajslakten”