Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Enkelrum med eget bad på nya Kungälvs sjukhus

Kungälvs nya sjukhus står klart efter tre års byggande. På måndag invigs 140 nya enkelrum med ett nytt larmsystem som ska förbättra både vården och arbetsmiljön.
– Med de nya, tysta larmen når patienten rätt sköterska direkt. Det blir mindre spring och mindre oväsen i korridorerna, säger undersköterskan Mia Alm-Ström, som ser fram emot en nystart.

Redan för tio år sedan började diskussionerna vid Kungälvs sjukhus om nya lokaler. 2016 startade bygget, den första etappen är nu klar och på måndag den 4 november invigs Kungälvs nya vårdbyggnad.

GP fick en förhandsvisning av de nya lokalerna. Det är rymligt och luftigt, varje avdelnings totala yta ökar från dagens ca 650 kvadratmeter till cirka 1800 kvadratmeter.. Varje avdelning har 28 enkelrum uppdelade på fyra mindre enheter. Avdelningen har flera dagrum och en patientmatsal med tillhörande avdelningskök. Fönsterna är stora och det är gott om dagsljus i byggnaden.

Inne i ett av patientrummen monterar konstnären Agneta Spångberg med hjälp av två snickare sina keramiska konstverk.

– Älven och staden är teman som jag fick i uppdrag att utgå från. Jag hoppas att mina bilder av Kungälv ska inspirera till samtal om miljöer utanför sjukhuset, säger Agneta Spångberg, som tillsammans med konstnären Marie Isaksson har uppdraget av konstenheten vid Västra Götalandsregionen att utsmycka patientrummen.

Ökad patiensäkerhet

Jacob Wulfsberg är chefsläkare vid Kungälvs sjukhus.

– Den ökade patientsäkerheten ser jag som det viktigaste. När alla patienter har eget rum med eget badrum och toalett minskar riskerna för smittspridning av till exempel vinterkräksjukan avsevärt. Det betyder också mycket att vi i personalen kan ha ostörda samtal med patienterna, säger Jacob Wulfsberg.

Undersköterskan Mia Alm-Ström arbetar med stroke- och höftopererade patienter på den avdelning som först flyttar in. Inför flytten har hon varit med i gruppen som utvärderat möblerna och den grupp som varit med och valt ut grundsortimentet av förbrukningsvaror för alla avdelningar, allt från kanyler till handskar.

– I det nya nya finns det flera saker som förbättrar vår arbetsmiljö och förenklar vårt arbete. En rörpost för prover och blodpåsar minskar springet. Vi slipper tvätta sängar manuellt, nu kommer de att skickas iväg och en automatisk maskin gör jobbet, säger Mia Alm-Ström.

Ser fram emot en nystart

Att fylla på de små närföråden och plocka upp ren tvätt som kommer till avdelningen är andra sysslor som avlastas vårdpersonalen.

– Det känns bra att få flytta från de gamla, utslitna lokalerna. Jag ser fram emot en nystart och jag tror att det kommer att bli bra, säger Mia Alm-Ström.

Konstnären Agneta Spångberg har utsmyckat patientrum med keramisk konst. Temat har varit staden och älven. Bild: Mia Hšglund, Mia Höglund
Konstnären Agneta Spångberg har utsmyckat patientrum med keramisk konst. Temat har varit staden och älven. Bild: Mia Hšglund, Mia Höglund

Karin Sandberg har varit projektledare för sjukhusbygget från vårdens sida sedan i januari 2017.

– Vi på vårdsidan har haft många krav och önskemål och vi har jobbat tillsammans i olika grupper för att få den byggnad vi vill ha, säger Karin Sandberg, som är civilingenjör och har jobbat med verksamhetsutveckling i Västra Götalandsregionen sedan 2011.

På sjukhuset finns i dag 165 fysiska vårdplatser. Alla utnyttjas dock inte.

– På grund av svårigheter att hitta personal, främst sjuksköterskor och undersköterskor, har vi i dag bara 129 öppna vårdplatser, säger chefläkare Jacob Wulfsberg.

I januari 2020 när fem avdelningar flyttat in i nya huset finns 140 platser där samt 25 akutvårdplatser, som stannar kvar i den gamla byggnaden i anknytning till akutintaget.

– Vi har en stark ambition att kunna bemanna alla 165 vårdplatserna nästa år. Jag hoppas att det blir lättare att locka personal till en bättre arbetsmiljö i nya, fina lokaler, säger Jacob Wulfsberg.

Nästa år när norra huset står klart har Kungälvs sjukhus möjlighet att utöka med ytterligare 140 vårdplatser.

– Platser som kommer att fyllas upp efter behov. Vi bygger ju för framtidens vård, det här är lokaler som ska vara i bruk minst 50 år framåt, säger projektledaren Karin Sandberg.

Nybyggnad vid Kungälvs sjukhus

Den södra delen av vårdbyggnaden invigs 4 november. Den norra delen är inflyttningsklar i november 2020.

• 5 avdelningar: geriatrik, kirurgi, ortopedi och två medicinavdelningar flyttar in södra vårdbyggnaden. När norra delen står klar ryms ytterligare 5 avdelningar, totalt alltså 10 vårdavdelningar.

• I etapp 1 ingår 140 vårdplatser, sjukhuset kommer i slutet av nästa år att ha 280 vårdplatser för somatisk vård.

• Patienterna kommer att vårdas i enkelrum.

• De nya vårdavdelningarna blir tre gånger så stora som de gamla avdelningarna. Vårdbyggnadens totala yta är ca 32 000 kvadratmeter.

• Beräknad kostnad för södra och norra vårdbyggnaderna är 1,2 miljarder kronor.

• Vårdbyggnaden är ritad av SWECO och Aart architects.

• Skanska är byggentreprenör.

Källa: VG-regionen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.