Ellösparken bjuder upp till dans på nytt

Efter ett överhängande konkurshot bytte den ideella föreningen Ellösparken styrelse, sökte alla bidrag de kunde hitta och nu vill föreningen att Ellösparken åter ska sjuda av liv.

ANNONS
|

Den gamla dansbanan i Ellösparken på Orust är sedan länge riven. Den invigdes 1935 och efter det var det dans varje helg. Folk vallfärdade till dansbanan där i stort sett alla kända svenska dansband har spelat. Men även dåtidens stora band stod på utomhusscenen och gav konserter.

– Och då spelade de ofta på två ställen samma kväll, de kunde vara både i Ellös och i Hunnebostrand, berättar Åke Knutsson som är ordförande i föreningen, som berättar att när han var på Abbamuseet och såg i Hepstars gamla almanacka att bandet en kväll kunde spela i Ellös och i Strömstad.

ANNONS

– Jag fattar inte hur de hann. Och då hade de inte två uppsättningar av instrument utan de behövde packa ner allt och köra till nästa ställe och sedan packa upp instrumenten igen, säger Åke Knutsson.

Han berättar att Flamingokvintetten, Schytts, Streaplers och Vikingarna med flera spelade på dansbanan. Och på utomhusscenen uppträdde Hepstars, Tages, Europe, Lena Ph, Carola, Björn Skifs och Sven-Ingvars. Men även Lill-Babs, Lasse Lönndahl, Siw Malmqvist, Lill Lindfors med Anders Linder och Owe Thörnqvist.

– Även Charlie Norrman och Alice Babs ska ha spelat här. Men all historik är borta. Det är säkert någon som i någon ambition slängt alla gamla affischer och papper. Vi efterlyser sommarprogrammen och om vi inte kan få tillbaka dem så kan vi i alla fall få kopior. Jag har varit på Bohusläns museum och tittat i gamla tidningslägg på mikrofilm och kunnat rekapitulera vissa år, säger Åke Knutsson.

Just nu pågår färdigställandet av en ny dansbana som ska stå bakom föreningsgården. Stommen restes i februari och nu håller föreningen för fullt på med att lägga golvet och måla. Dessutom har föreningen bytt ut det gamla 50-talsköket i föreningsgården mot ett nytt cateringkök med porslin för 200 personer. En ny handikappanpassad toalett är klar och föreningen har köpt in en rullstolsramp som ska gå mellan föreningsgården och dansbanan.

ANNONS

– Den hittade vi på Blocket, den är knappt använd, säger Åke Knutsson.

När han tog över som ordförande var föreningen nära konkurs. Då började föreningen söka bidrag från olika håll.

– Vi fick sammanlagt 1,1 miljoner kronor om man räknar med vår egen insats, säger Åke.

Pengar till projektet har kommit från Leader Södra Bohuslän, Västra Götalandsregionen, Orust kommun och Boverket. Och för att få ekonomi i Ellösparken i framtiden satsar föreningen nu på uthyrning av parken och föreningsgården till större arrangemang och lägerverksamhet. Och till hösten ska Orust bio dra igång igen i föreningsgården och då kan besökarna "köpa" sin personliga biostol.

– Och i år ska Taubespelen för första gången ges på fotbollsplanen här intill, säger Åke.

Fakta: Dansbanan i Ellösparken

  1. Den 3 augusti är det officiell invigning av dansbanan i Ellösparken.
  2. Dagen, som också är Ellösdagen, börjar nere vid badet i Ellös med simskoleavslutning, EM (Ellösmästerskapen) i krabbfiske och hoppborg med mera.
  3. Från klockan 15 fortsätter dagen uppe vid Ellösparken med bland annat dansuppvisning.
  4. Klockan 18 är det invigning av själva dansbanan. Därefter startar dansen.
ANNONS