Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Elever inrymda efter skolhot

Under onsdagsförmiddagen larmades polisen till två skolor i Öjersjö med anledning av ett hot som framkommit genom Instagram. Som en säkerhetsåtgärd tvingades drygt tusen elever att hålla sig inomhus. En minderårig pojke är nu gripen misstänkt för grovt olaga hot mot grupp.

Larmet om händelsen kom in 10.44 på onsdagsförmiddagen. Det gäller ett hot mot skolan som ska ha framkommit genom Instagram.

– Vi tar sådana här hot på allvar och är på plats med uniformerad personal. Men vi har inga uppgifter om att någon är skadad. Eleverna är inrymda, säger polisens presstalesperson Jenny Widén.

Inrymning innebär att man barrikaderar sig i ett klassrum. Det är den etablerade rutinen vid hot om skjutningar eller liknande händelser. Tanken är att man ska undvika en evakuering in i det längsta om det inte brinner eller polisen beordrar det.

Enligt polisen tog skolan själva beslutet att hålla eleverna inne.

Öjersjö Storegård är en av de skolor som har blivit inrymda efter hot om skolskjutning under onsdagen. Bild: Läsarbild
Öjersjö Storegård är en av de skolor som har blivit inrymda efter hot om skolskjutning under onsdagen. Bild: Läsarbild

En förundersökning med brottsrubriceringen grovt olaga hot mot grupp är påbörjad. Och en minderårig pojke är gripen.

– Det är en minderårig, men straffmyndig pojke som gripits misstänkt för grovt olaga hot, han kommer nu att förhöras om händelsen, säger Anna Göransson vid polisen i region Väst.

Är det en elev på skolan?

– Det har jag inga uppgifter om. Det skulle det kunna vara men jag vågar inte uttala mig om det.

Var grep man honom?

– Jag har inga uppgifter om det.

En polispatrull fanns under eftermiddagen på plats vid skolorna i trygghetsskapande syfte.

Hotet: "Något ska hända på skolan"

Ingrid Claesson, kommunikationschef i Partille kommun, berättade vid 12-tiden att man från skolans håll larmade polisen så snart man blev varse om hotet.

– De var snabbt på plats och är det fortfarande. Läget är lugnt, men vi har vidtagit försiktighetsåtgärder och håller eleverna inomhus, allt enligt skolans krisplan.

En bild som cirkulerat bland elever och föräldrar i Öjersjö.
En bild som cirkulerat bland elever och föräldrar i Öjersjö.

Vad handlade hotet om?

– Det rubriceras som olaga hot. Det ska vara att något ska hända på skolan.

Drygt 1 000 elever, mellan förskoleklass och årskurs nio, berördes av inrymningen på de två skolenheter, Öjersjö Brunn och Öjersjö Storegård.

– Skolan fortsätter som vanligt, men man håller sig inomhus. Polisen är där och allting sker i samråd med dem. Rektorerna har tät kontakt med befälet som är där.

Ingrid Claesson berättade att de gick ut med information till vårdnadshavare om händelsen.

Ska man komma och hämta sina barn?

– Polisen önskar att eleverna är kvar. Det blir enklare för dem att bedriva arbetet utomhus. Vi tar med det önskemålet i information till föräldrarna. Men läget bedöms som lugnt. Det är rena försiktighetsåtgärder.

"Maskerade personer med vapen"

En förälder som GP har varit i kontakt med befann sig utanför skolan vid lunchtid och väntade på sin son som inte fick lämna skolan.

– Jag fick ett sms från skolan som sa att det finns ett Instagramkonto där man gått ut och hotat om en skolskjutning i Öjersjö. På det här kontot var det en bild på maskerade personer med vapen, säger föräldern som vill vara anonym.

I inlägget ska det bland annat ha stått ”6 november ska alla dö”. Enligt föräldern ska det vara avspärrat vid platsen och många föräldrar har kommit dit för att hämta sina barn.

– Det är fortfarande avspärrat, man får gå in via polisen, men då får man inte lämna skolområdet. Men ingenting har hänt än, polisen är här och helikoptrar, det känns tryggt och som att man har det under kontroll.

"Skulle det vara något som genomförs tror jag inte att man förvarnar innan", säger föräldern Lasse Höglund som hämtade sin son i skolan efter hotet. Bild: Anders Ylander
"Skulle det vara något som genomförs tror jag inte att man förvarnar innan", säger föräldern Lasse Höglund som hämtade sin son i skolan efter hotet. Bild: Anders Ylander

Lasse Höglund var en av flera föräldrar som valde att hämta sitt barn från skolan efter att ha fått reda på hotet. Men han säger sig inte vara särskilt orolig.

– Det händer väl dagligen på skolor i Sverige. Jag tänker inte så mycket nu när polisen är här. Skulle det vara något som genomförs tror jag inte att man förvarnar innan. Det verkar rätt puckat.

Hur kom det sig att du valde att hämta dina barn?

– Jag var ändå hemma och skulle ut med hunden. Nu ska han hem med sin kompis. Jag får väl gå hem och titta på tv och diska.

Vid 13.15 meddelade polisen att de börjat avveckla insatsen vid skolorna.

– Det bedöms inte föreligga någon risk som det ser ut nu. Vi kommer ha kvar några patruller i trygghetsskapande syfte. Annars anses det vara avslutat, säger polisens presstalesperson Jenny Widén.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.