Fässbergsgymnasiet står till stor del tomt på grund av minskat elevunderlag. Nu talar det mesta för att 7–9-skolan Ekhaga flyttar in från och med 2015.
Fässbergsgymnasiet står till stor del tomt på grund av minskat elevunderlag. Nu talar det mesta för att 7–9-skolan Ekhaga flyttar in från och med 2015.

Ekhagaskolan flyttar till Fässberg

ANNONS
|

– Vi har hela tiden hört att allt ska vara klart till hösten, för de lokalerna vi lever i nu är inte bra, säger Maria Falk, bildlärare och Lärarförbundets arbetsplatsombud.

I påskas stängde Ekhaga­skolan i Bifrostområdet. Fukt och mögel som utretts i omgångar ändå sedan 90-talet, hittades i väggar och bottenplatta. En restaurering ansågs bli för kostsam och tre årskursers elever spreds ut på olika skolor i Mölndal. För närvarande går skolans närmare 200 elever på Katrinebergsskolan, men detta är ingen hållbar lösning, bland annat på grund av utrymmesbrist.

Maria Falk betonar ändå att hon och Ekhagaskolans övriga fackliga företrädare är positiva till att politikerna nu ger ett första besked om framtiden.

ANNONS

– Egentligen spelar det inte så stor roll var skolan ligger, bara det blir en placering som görs på pedagogiska grunder och inte enbart ekonomiska.

Två framtida ­placeringar har utretts – Aspelin Rammägda Pedagogen park och Fässbergsgymnasiet som ägs av Mölndals stad. Och stadens politiker och tjänstemän verkar samstämmiga kring att använda egna tomma lokaler.

– Vi måste ta tillvara på lediga lokaler och det här blir en snabb lösning i förhållande till att bygga en helt ny skola, säger kommunalrådet Marcus Claesson (FP).

– Här är vi eniga i kommunledningen. Varför skulle vi köpa in eller hyra fastigheter i stället för att lägga pengar direkt på verksamheten, säger oppositionsrådet Patrik Karlsson (S).

I den utredning som kommunstyrelsens arbetsutskott i dag får presenterad framgår att det skulle kosta 6,5–7,5 miljoner kronor per år att hyra lokaler i Pedagogen park till 350 elever. Årskostnaden för Fässberg ska enligt utredningen gå på 1,7 miljoner kronor årligen, fast då krävs en ombyggnation för 28 miljoner kronor, framför allt för byte av ventilation, men också för att anpassa lokalerna till grundskoleverksamhet.

När Ekhaga stängde i våras flyttades niorna till just Fässberg. Och erfarenheterna från den tiden hoppas Maria Falk används när planeringen för en skolflytt inleds.

ANNONS

– Det var inte bra att blanda våra elever med gymnasieeleverna. Därför utgår jag från att vi får en egen skola, med egen bamba, slöjdsalar och idrottshall. Det är en förutsättning.

Under november och december ska ärendet diskuteras i skolnämnden och utbildningsnämnden, för att spikas definitivt av kommunstyrelsen i januari.

ANNONS