Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Sofia och Vidar Cedergren tog hand om Selma. Cia Borg från Katthjälpen på Åland hjälpte Mimmie och Selma att återförenas. Bild: Privat

Efter äventyret på Åland – katten Selma hemma i Gråbo

En månad efter att katten Selma försvann från Gråbo fick hennes matte Mimmie Ruus ett samtal: Selma befinner sig på Åland. Nu har den lilla äventyraren kommit hem igen.
– Det känns underbart naturligtvis, man blir glad i hela hjärtat, säger Mimmie Ruus.

Det är en smått makalös historia som katten Selma från Gråbo varit med om.

Hennes husse Roland Ruus arbetar som dansbandsmusiker på Finlandsfärjan Cinderella. Den 8 september lämnade han hemmet i Gråbo med siktet inställt på färjans hamn i Stockholm, ovetandes om att Selma smugit ner i släpkärran med instrument.

Väl på färjan smet hon ut på bildäck och blev därefter utsläppt på Åland, där hon togs omhand av familjen Cederberg. Efter många om och men, och med hjälp av Katthjälpen på Åland, lyckades de få tag i Mimmie Ruus via Facebook.

– Det tog exakt en månad från att hon försvann tills vi fick meddelandet. Hoppet var inte helt ute men vi trodde inte mycket på det. Så det var smått chockartat, säger Mimmie Ruus.

LÄS MER: Katten Selma försvann från Gråbo – hittades på Åland

Selma har blivit väl omhändertagen av Katthjälpen på Åland. Bild: Katthjälpen på Åland

Svårt att ta avsked

Klockan fem på onsdagsmorgonen gav sig Mimmie och Roland iväg för att hämta hem Selma. De har varit tvungna att vänta ett par veckor medan Katthjälpen på Åland ordnat ett kattpass samt vaccinerat henne.

Tillsammans med Sofia Cederberg mötte de upp makarna Ruus ombord på färjan. Även Sofias son Vidar var med. Det var han som övertalade sin mamma att de skulle ta hand om Selma.

Den 7-åriga dottern i familjen Cederberg var däremot inte med. Hon hade varit ledsen på morgonen och haft svårt att säga adjö till Selma.

– Selma har blivit så väl omhändertagen, de har haft henne som sin lilla kelgris. Som jag sa till Vidar, jag är jätteglad att ni tycker så mycket om henne, så det är tråkigt att de behöver lämna tillbaka henne, säger Mimmie.

LÄS MER: Svag krona lockar fler färjeresenärer

Selma i hytten på väg hem med Ålandsfärjan. Bild: Privat

Kärt återvändande

Väl hemma tog Selma en försiktig sväng genom huset. Därefter gick hon och åt och hoppade sedan upp på sin favoritplats i ett katträd. Att just hon åkte släpkärra till Åland är aningen ironiskt; till skillnad från familjen Ruus andra katt Sigge är Selma en försiktig typ.

– Men hon var väl nyfiken. "Vad är det som händer här", liksom, och smög in i släpkärran för att kolla. Och rätt vad det var så var stackaren inlåst, säger Mimmie.

Hur känns det att ha henne hemma?

– Nästan lite konstigt, det har ju gått så lång tid. Men underbart naturligtvis, man blir glad i hela hjärtat.

Flera medier har rapporterat om Selmas äventyr och hon har fått stor uppmärksamhet i sociala medier.

– Folk har verkligen engagerat sig. Jag tror man behöver lite solsken i all bedrövlighet som rapporteras, konstaterar Mimmie Ruus.

LÄS MER: Polisen utreder kattförsvinnanden på Hisingen – död katt hittad i papperskorg

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.