Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Dieselstölder har gått upp med priset på drivmedel

Dieselstölderna har gått upp i takt med kostnaderna för drivmedel. Och tjuvarna siktar inte bara in sig på personbilar, utan också exempelvis master som garanterar att samhällsviktig teknik fungerar i nödlägen.
– Det är allvarligt om mobiltelefonnätet slås ut och det inte finns någon reservkraft som kan hålla det igång. Då kan det innebära direkt livsfara, säger Hans-Jörgen Ostler på polisen.

I flera Facebookgrupper från Göteborg med omnejd har det den sista tiden talats om slangning av drivmedel från bilar. Och det har kommit in extra många anmälningar om slangningar av diesel på sista tiden, enligt polisens presstalesman Hans-Jörgen Ostler. Men hans uppfattning är att det då inte främst handlat om stölder från privatpersoner.

– Det har varit stölder vid kommunikationsmaster som har samhällsviktig funktion. Vissa av dem har dieselgenerationer som ska kunna tillverka ström för att hålla igång de här, säger han.

Senast i går natt inträffade en sådan stöld i Laholm i Halland. Där hade någon brutit upp ett staket för att ta sig in till en telekommunikationsmast i Ugglehult och komma åt dess reservgenerator. De hade sedan fått med sig 200 liter diesel.

”Kan innebära direkt livsfara”

– Det är allvarligt om mobiltelefonnätet slås ut och det inte finns någon reservkraft som kan hålla det igång. Då kan det innebära direkt livsfara och samhällsfunktioner kan delvis slås ut om de här funktionerna inte funkar i samhället, säger Hans-Jörgen Ostler.

Han tillägger att om flera funktioner slås ut i samma område kan det bli ännu allvarligare.

Kan den här uppgången ha något med de höjda dieselpriserna att göra?

– Det väl är enda sättet man kan tolka det på. Dieselstölderna har gått upp ungefär samtidigt som priserna gick upp.

Utöver masterna så nämner har Hans-Jörgen Ostler också lastbilar, jordbruksfordon, cisterner och andra typer av anläggningar som drabbats – eftersom det där finns lite mer diesel än i en vanlig personbil.

– I Halland, Kungsbacka, har det varit en del, men det sker över hela regionen, säger han.

Går det att skydda sig som privatperson?

– Man kan parkera bilen i ett garage eller ställe där det är svårt för tjuven att stjäla bränsle, som i en upplyst och välbesökt miljö.

Hans-Jörgen Ostler påpekar att det är viktigt att man anmäler stölderna så att polisen får grepp om hur stort problemet är.

LÄS OCKSÅ: Mer svenskt i tanken ska stärka beredskapen

LÄS OCKSÅ: Drivmedelspriserna höjs igen

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.