Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

1/2

Det framtida Åbybadet kan kosta en halv miljard

Nya Åbybadet kan få fler bassänger och en mindre äventyrsdel. Nu presenteras fyra alternativ för den framtida simhallen, som beräknas kosta 300–500 miljoner kronor att bygga.

Som GP tidigare berättat ska hela nuvarande Åbybadet rivas, även äventyrsdelen som byggdes i mitten av 2000-talet. De förslag som tagits fram av styrgruppen för det framtida badet, som består av tjänstemän och politiker, utgår från den tidigare inriktningen om att behålla innehållet i dagens badhus och utöka det med ytterligare en 25-metersbassäng, undervisningsbassäng och ytor runtomkring. Det dyraste alternativet innehåller även gym, kafé och en mindre relaxavdelning.
– Sedan har vi gjort nedskärningar i de övriga förslagen. Mycket handlar om att krympa bassängytan, men även mindre kringytor, säger Thea Wedin, projektchef på fastighetsavdelningen.

Styrgruppen föreslår också att äventyrsdelen ska bli mindre än i dag, vilket Mölndals-Posten var först med att skriva om. Enligt Thea Wedin handlar det i stället om att satsa på ett "familjebad" med vattenlek för de minsta och en eller två mindre rutschkanor. 
– Vi vill att familjebadet ska passa för ett lite större åldersspann. För de äldre barnen kan man ha klätterväggar och annat som går att plocka i och ur 50-metersbassängen.
Planerna är fortfarande i ett tidigt skede och kostnaden för de fyra olika förslagen utgår från nyckeltal och jämförelser med liknande projekt i andra kommuner. Nu ligger rapporten med alternativen på politikernas bord och förhoppningen är att kommunstyrelsen ska ta beslut under våren, så ett förslag kan komma med i investeringsbudgeten som klubbas i juni.
– Vi behöver veta vilken budget vi har innan vi kan detaljprojektera, säger Thea Wedin.
Beslutet om att riva hela anläggningen och bygga nytt drevs igenom av den tidigare majoriteten med Socialdemokraterna i spetsen. Men det nuvarande politiska styret, Alliansen tillsammans med Miljöpartiet, har fortsatt den inslagna vägen.
– Nu ska vi gå igenom materialet och ställa följdfrågor. Sedan får vi sätta ned foten och se hur vi går vidare, jag räknar med att vi tar ett inriktningsbeslut i mars, säger kommunalrådet Marcus Claesson (L).

Enligt honom har ambitionen hela tiden varit utökad bassängyta för att ge bra möjligheter till simundervisning och motion för invånarna. Marcus Claesson påpekar också att det kommer att byggas ett nytt äventyrsbad i Göteborg, vilket kan innebära att behovet av den delen minskar i Mölndal.
– Vad som händer i omvärlden påverkar oss, men vi vill fortfarande erbjuda något för alla åldrar. 
Rullar projektet på utan hinder kan den nya anläggningen stå klar i slutet av 2022 eller början av 2023. Under byggtiden ska en ny provisorisk simhall, med en 25-metersbassäng, byggas i närheten av Åbybadet.