Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/6

Den vita älgen är tillbaka

Jessica Hemlin, 24, skulle precis hoppa in i bilen och lämna hemmet strax utanför Munkedal när hon såg den – den vita älgen var tillbaka. – Man blev ganska uppe i varv, det var väldigt häftigt, säger hon.

Jessica Hemlin, 24, bor tillsammans med sin familj strax utanför Munkedal. De senaste åren har hon fått oväntat besök på gården – av en vit älg. 

– Jag såg den för första gången för kanske tre år sedan, sen har jag sett ett par gånger efter det. Den brukar dyka upp en gång per år, säger Jessica Hemlin. 

GP har tidigare skrivit om när den vita älgen synts till. Men precis som många andra blir Jessica Helmin lika tagen varje gång hon får syn på djuret, även om första gången var speciell. 

– Man blev ganska uppe i varv, det var väldigt häftigt. Första gången hade jag inte kameran, men efter det har jag haft tur och hunnit springa och hämta den. 

Den här gången var Jessica och hennes sambo på väg till bilen när de fick syn på älgen en bit bort. 

– Vi skulle åka till en kompis så såg vi den på utsidan av huset, så vi behövde inte gå så långt ifrån bilen. Sen tog vi bilen bort så det var därför vi kunde vara så nära, säger hon. 

Sällan ensam

Älgen var tillsammans med en annan stor brun älgtjur. Jessica Hemlin berättar att älgen ofta har varit i sällskap av andra tjurar när hon har sett den. 

På platsen var det snabbt fler bilar som stannade till med fler nyfikna som ville få en glimt av det speciella djuret. 

– Det kom så mycket bilar som började stanna så då blev den rädd och sprang in i skogen, säger Jessica Hemlin.

Hon berättar att många åker till området där familjen bor och hoppas få en skymt av älgen. 

– Folk åker fram och tillbaka och försöker få se den. Jag har bara fotat den när jag råkat se den utanför dörren, säger hon. 

Glatt återseende 

Den här gången blev Jessica Hemlin extra glad över att återse älgen, då den inte såg ut att må så bra sist. 

– Sist jag såg han så var han lite skabbig i pälsen och hade inte så stora horn, så det var kul att se den igen och se att den mår bra. Jag har hört att den är runt åtta år, så den börjar ju bli ganska gammal, säger hon. 

Älgen är svår att missa under sommaren med sina vita färg mitt i den gröna naturen, men Jessica Hemlin hoppas på att någon gång få se den på vintern. 

– Det skulle vara fint att få bilder på den i snön, men jag har inte lyckats se den på vintern. Vem vet, jag kanske har sett den i snön utan att veta om det, säger hon. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.