Deltavarianten oroar smittskyddsläkaren i Västra Götaland

Smittoläget har de senaste veckorna ljusnat men deltavarianten oroar. Tolv fall har bekräftats i Västra Götaland och ytterligare två fall misstänks vara orsakade av den nya varianten. Smittskyddsläkare Thomas Wahlberg tror att man snart kan avgöra hur det påverkar antalet fall framöver.
– Får den ett snabbt fäste så lär vi se att det börjar öka igen.

ANNONS
|

Antalet fall av deltavarianten, som först upptäcktes i Indien, ökar i Sverige. Folkhälsomyndigheten har skalat upp övervakningen av varianten, som tros vara mer smittsam och innebära att vaccinerna har en lägre effekt efter första dosen.

Enligt en studie i den vetenskapliga tidskriften The Lancet, som Vetenskapsradion rapporterat om, kan varianten också innebära en ökad risk för svår sjukdom.

I Västra Götaland syns dock ännu inte någon snabb ökning av variantens förekomst. Tolv fall har hittills bekräftats, vilket är ett fler än för en vecka sedan. Utöver det har två misstänkta fall upptäckts, som ännu inte har analyserats färdigt.

ANNONS

– Det är svårt att veta, fullt ut, hur vanlig den är här, säger Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare i Västra Götaland.

Delta har ökat i England och Värmland

Anledningen till att det är svårt att se hur omfattande spridningen är fullt ut är att endast en mindre andel fall har genomgått så kallad helgenomsekvensering, som ska fastställa att viruset är av en viss variant. Svenska laboratorier ska börja med en mer omfattande screening på nytt, för att hitta fler misstänkta fall, men ännu är den inte i gång till fullo i Västra Götaland.

LÄS MER:En dos vaccin tros inte räcka mot deltavarianten – ändå dröjer dos två

Hur orolig är du för den här varianten?

– I och med att man sett att det gått väldigt fort i England, och även i Värmland, förstår man att den verkligen har potential att snabbt ge utbrott och sprida sig. Så jag tycker verkligen att man ska ta det här på allvar, säger Thomas Wahlberg

LÄS MER:Dals-Ed utan coronafall i två veckor – smittan rasar även i Göteborg

Kan öka smittspridningen i VGR

Deltavariantens ökade smittsamhet kan innebära att fler blir sjuka, konstaterar Thomas Wahlberg, vilket oroar honom. Samtidigt har smittokurvorna på sistone ändå gått stadigt nedåt.

Är det troligt att varianten gör att smittspridningen ökar, snarare än att minskningen fortsätter?

– Det kommer kunna visa sig ganska snart. Får den ett snabbt fäste så lär vi se att det börjar öka igen, i och med att den är så pass smittsam. Det är det första vi kommer kunna se.

ANNONS

Cirka 600 covid-19-fall vecka 23

Den övergripande statistiken över covid-19-fall har dock varit något osäker på sistone. I helgen stängdes den nationella databasen Sminet, där fall av smittsamma sjukdomar registreras, av säkerhetsskäl. Det har lett till att statistiken över nya covid-19-fall påverkats – för andra gången på bara några veckor.

Thomas Wahlberg bedömer dock att smittspridningen fortsatt minskar, baserat på antalet positiva prover de fått in från laboratorierna.

– Under vecka 23 har vi haft en fortsatt nedgång och hamnar nog runt 600 fall i uppskattning. Vecka för vecka blir det färre och färre fall, säger han vid en presskonferens på onsdagen.

LÄS MER:Covid-iva på Sahlgrenska stänger – var störst i VGR

Rekommendationerna viktiga

Thomas Wahlberg fortsätter med att poängtera att det fortfarande är många som smittas och att det fortfarande finns en risk för att smittspridningen tar fart igen.

– Det är glädjande att vi trots allt sett en minskning och att den fortsatt så här långt även om det givetvis finns en stor oro för vad den här deltavarianten kan ställa till med och vilken omfattning spridningen kommer att få.

Själva åtgärderna mot deltavarianten menar Thomas Wahlberg dock är välkända.

– Då är vi tillbaka till de vanliga råden, som ändå står sig. Det är bara att vi måste följa dem.

LÄS MER:Mer vaccin till Göteborg – för att jämna ut skillnader

LÄS MER:Därför saknas flera vaccinatörer på hemsidan med lediga tider i VGR

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS