Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Balettgala i Kungsbacka. Johanna Björnson och Heléne Friberg har en vision – att återta den klassiska baletten till Västsverige. Bild: Anders Ylander

Dansduo tar baletten till Kungsbacka

Hon är hovdansös och har dansat många huvudroller. Johanna Björnson brinner för den klassiska baletten, som i dag endast kan ses på den svenska nationalscenen i Stockholm.
– Jag vill att fler ska få se och uppleva balett på riktigt, säger Johanna Björnson, som tillsammans med sin kollega Heléne Friberg, nu arrangerar en balettgala på Kungsbacka teater i juni.

För firma "Björnson & Friberg" hör klassisk balett och tåskor ihop. Och vid balettgalan den 19 juni bjuds balett av internationell klass. Hovdansare och solister från Kungliga Baletten, Göteborgsoperans danskompani, Finlands Nationalbalett och frilanssolister kommer bland annat att visa utdrag ur kända verk som Törnrosa, Svansjön, Sylfiden och Le Corsaire. Även unga löften från Kungliga Svenska Balettskolan och Svenska Balettskolan i Göteborg kommer att medverka.

Baletten kommer till Kungsbacka teater. Johanna Björnson och Heléne Friberg brinner för klassisk balett och vill ge fler möjlighet att se den live även utanför Kungliga Operan och Stockholm. . Bild: Anders Ylander

Johanna Björnson har ägnat hela sitt liv åt dansen, först som professionell premiärdansös, och efter avslutad scenkarriär, som balettmästare, koreograf och pedagog.

Sällan live utanför Stockholm

Numera växelbor hon tillsammans med sin man i Stockholm och Varberg. I Varberg arrangerade hon en klassisk balettgala 2016. Det blev utsålt, en succé och många har efterlyst en fortsättning.

– Förra sommaren ringde jag min barndomsvän och tidigare danskollega, Kungsbackabon Heléne Friberg och presenterade min idé, en större gala på en större scen. Och Heléne sa ja direkt, berättar Johanna Björnson.

– Det finns ett sug efter klassisk balett, men tyvärr är det sällan det kan ses live utanför Stockholm, säger Johanna Björnson.

Galan kan utvecklas

Arrangörskollegan Heléne Friberg fyller i:

– Vår vision är att återta den klassiska baletten till Västsverige. Vi har många idéer och tankar kring hur galan kan utvecklas. Det här är en bra början, säger hon.

Johanna Björnson och Heléne Friberg lärde känna varandra redan när de som tioåringar gick tillsammans i Operans balettelevskola. När de fyllde 16 år blev de aspiranter och vid 18 anställda i Kungliga Baletten.

– Vi debuterade 1981 och gjorde båda huvudrollen i Svansjön. Men fyra år och fem hälseneoperationer senare tog min danskarriär slut, säger Heléne Friberg.

Kontakten har de behållit genom åren och nu skapar de en gemensam dansgala.

Stor scen och perfekt golv

De har delat upp arbetet. Johanna har planerat hela programmet och sköter koreografi och arbetet med dansarna. Heléne, som är utbildad copywriter och även jobbat som projektledare på reklambyrå, sköter marknadsföring, pengar, kontakten med sponsorer och allt annat utanför scenen.

Duon tittade på flera lokaler inne i Göteborg innan de bestämde sig för Kungsbacka teater.

– Den är perfekt för dans när det gäller såväl scenens storlek, som belysning och teknik. Och golvet, dansmattan är fantastisk, säger Johanna Björnson.

Kungsbackas läge mellan Malmö och Göteborg och goda kommunikationer var andra parametrar som vägdes in.

– Det är lätt att ta sig hit och mitt i midsommarveckan hoppas vi kunna ge publiken en upplevelse för alla sinnen, säger Heléne Friberg.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.