Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

SVT:s avslöjande är ett i raden där man funnit kopplingar till våldsbejakande organisationer.  Bild: Janerik Henriksson/TT
SVT:s avslöjande är ett i raden där man funnit kopplingar till våldsbejakande organisationer. Bild: Janerik Henriksson/TT

Dagmamma i Göteborg bor med man dömd för terrorbrott

Kommunen anlitar kvinnan i Göteborg för att ta hand om barn i förskoleåldern. Samtidigt bor hon med en man som dömts för terroristbrott. Det avslöjar SVT Nyheter väst.

2008 dömdes en man till flera års fängelse, i ett annat europeiskt land, för ”deltagande i organisation med syfte att begå terroristbrott”. Nu bor han med en kvinna i Göteborg som kommunen anlitar för att ta hand om barn i förskoleåldern. Det avslöjar SVT Nyheter väst, som har granskat privata dagbarnvårdare, eller dagmammor som de brukade kallas.

Amanda Larsson är chef för juridik och ärendehantering på förskoleförvaltningen i Göteborg. När SVT frågar om hon blir förvånad över avslöjandet så dröjer svaret.

– Inte med erfarenheten från de senaste två åren, säger hon sedan.

Flera förskolor kopplade till extremism

GP har senaste åren rapporterat om flera fall där förskolor kunnat kopplas till extremism. I februari beslutade förskoleförvaltningen om ett föreläggande mot förskolan Snödroppen. Förvaltningen uppgav att den ursprunglige huvudmannen hade kopplingar till våldsbejakande extremism.

Senare togs huvudmannaskapet över av mannens hustru, som slog ifrån sig anklagelserna.

– Jag har kämpat för mycket för att man ska tala om mig i skuggan av en man, sa Ragda Jassim.

För drygt ett år sedan stängdes också förskolan Lär och Lek i Angered. Förskolenämnden bedömde att förskolan stod "under påverkan av personer med nära kopplingar till våldsbejakande extremism".

Lagändring krävs för att kunna granska

Amanda Larsson uppger att en riktad tillsyn av verksamheten som avslöjas kan vara att vänta. Kommunen kan dock inte granska dagbarnvårdare som SVT gjort och på samma sätt som man granskar förskolor. För detta krävs att en förslagen lagändring som ligger hos regeringskansliet går igenom.

– Jag tycker att alla barn har rätt till samma första år i omsorg. Då tror jag att den här lagen hade hjälpt, säger Amanda Larsson på förskoleförvaltningen till SVT.

Mannen som dömdes för terrorbrott 2008 är nu skriven på en annan adress än dagbarnvårdaren.

LÄS ÄVEN:

LÄS MER: Förskollärare kastade leksaksbåt i huvudet på 3-åring

LÄS MER: Förskollärare i Göteborg tvingas byta förskola – kostar för mycket

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.