Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Därför kommer gärningsmännen undan

Antalet anmälningar om sexuella ofredanden ökar. När Putte i Parken avslutades i början av juli hade polisen fått in ett 40-tal anmälningar om unga tjejer som blivit tafsade på. Men nu säger polisen att många av tafsarna kommer undan. Orsaken - bristande signalement. – Det är i princip omöjligt, säger Christoffer Rosenhall, utredningschef på polisen i Karlstad.

I slutet av juni och början av juli arrangerades musikfestivalen Putte i Parken i Karlstad. Men det var inte bara musik och nöje i Mariebergsskogen. När festivalen avslutats kunde polisen räkna till ett 40-tal anmälningar om sexuella ofredanden. Lika många har också hittills kommit in under festivalen We are Stockholm som pågår i Stockholm i helgen.
– Det är att man under festivalen och i anslutning till festivalområdet har gått fram till tjejer och tagit dem på brösten, rumpan eller könet, säger Christoffer Rosenhall, utredningschef och förundersökningsledare på polisen i Karlstad om händelserna under Putte i Parken.
Han berättar att det också funnits fall där ett större gäng med killar gett sig på en eller några få tjejer.
– Man har varit flera stycken som närmat sig och omringat offren och sedan tagit på dem, säger Christoffer Rosenhall.

LÄS MER: Alexandra utsattes för övergrepp i publikhavet

Ett tolvårigt offer

Offren har varit tonåringar.
–Tydligen var det en tjej i går som var tolv år, berättade vakthavande polisbefäl i Karlstad Per-Arne Eriksson i samband med festivalen.
Jämfört med festivalen 2015 så är det en klar ökning i år av antalet anmälningar rörande sexuella ofredanden.
– Det var väldigt många procents ökning eftersom vi bara hade några stycken 2015 på samma festival. Men jag tror att det inte var så många färre i egentligen utan det var nog ett mörkertal förra året, säger Christoffer Rosenhall.
Han spekulerar i att debatten i medierna kanske har bidragit till att fler anmäler. Han tror också att polisen kan ha varit lättare att nå i år. 

LÄS MER: Nya sextrakasserier i natt på Putte i Parken

75 procent av utredningarna läggs ner

Nu berättar polisen att flera av utredningarna kommer att läggas ner, som Värmlands Folkblad skrev om först.
– Nästa vecka ska vi sätta oss och gå igenom anmälningarna. Och som jag bedömer det kommer vi nog att lägga ner tre fjärdedelar av alla anmälningar, säger Christoffer Rosenhall.
Anledningen - de har inte kunnat identifiera tafsarna.
– Det är svårt att i efterhand utreda för oss som sitter inne. När man bara har ett signalement och inte har lyckats gripa personen eller peka ut dem på plats så är det i princip omöjligt.
Christoffer Rosenhall berättar att det kan vara signalement som en persons hårfärg, ålder och vad han haft på sig.
– Det stämmer in på så många personer så det är därför vi kommer att lägga ner många ärenden.

LÄS MER: Flera sexbrott under Karlstadsfestival - unga tjejer offer

Greppa tag i en vakt

Vad sänder det för signaler till offren - att så många ärenden läggs ner?
– Vi jobbar med ärenden och om vi inte kan lösa dem så måste vi lägga ner dem och jobba med andra ärenden. Men signalen... Ja, det är klart att det kan sända en signal att vi inte klarar av det men egentligen är det ganska självklart att vi inte gör det om personen inte pekas ut på plats eller om vi inte har ett namn, säger Christoffer Rosenhall.
Han vädjar därför om att offer för sexuella ofredanden kontaktar polisen direkt när det inträffat.
– Något som hade underlättat för utredningsarbetet är att man greppar tag i en vakt eller polis på plats eller på annat sätt kan underlätta så att personen pekas ut på plats, säger Christoffer Rosenhall och fortsätter.
– Det är relativt enkelt att komma undan med det när det sker i ett folkhav som det är på de här festivalerna.
Är det vad man säger till gärningsmännen när utredningarna läggs ner - att detta är ett brott som är lätt att komma undan?
– Man får hoppas att de vi väl tagit ändå leder till någon fällande dom så att det blir en avskräckande effekt. Det är det man hoppas på. Men det är tråkigt när de här som inte kan hålla fingrarna i styr kommer undan med det, säger Christoffer Rosenhall.

LÄS MER: Polisen pekade ut ensamkommande - backar

Få ärenden kan leda till domstol

Just nu har de ungefär tio fall som de utreder aktivt.
– Vi har kört på med några ärenden som vi har bedömt vara mer bråttom med, säger Christoffer Rosenhall och utvecklar vilka ärenden det är.
– Det gäller när målsägaren varit under 15 år. De har vi fått prioritera.
I dessa utredningar har polisen börjat förhöra de misstänkta gärningsmännen. Polisen bedömer att de har kommit så lång i några av fallen att de snart kan lämna in förundersökningar till åklagarkammaren. Det är sedan de som ska besluta om misstankarna är så starka att det ska väckas åtal.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.