Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Byggarbetarna på den berömda bilden var Okomebor

Den berömda bilden på byggarbetarna högt över Manhattan har de flesta sett. Nu visar det sig att två av dem utvandrat från Okome i Halland, skriver Hallands Nyheter.

De svartvita bilden "Lunch atop a skyscraper" har de flesta sett. Den är tagen i New York 1932 och föreställer en grupp byggarbetare som sitter på en balk och äter lunch, högt över Manhattan.

Det var 2007 som Eivor Oldgren i Halmstad bläddrade i en reklamtidning och kände igen sin farbror John Johansson på bilden, skriver Hallands Nyheter. En annan släkting kände igen den andre mannen, Albin Svensson, även kallad Julles-Albin.

Det är nummer fem och sex från vänster på bilden som ska vara Okome-pojkarna Albin och John, som utvandrade till USA på 1920-talet. De återvände senare till Sverige. Albin dog 1954 och John 1982.

– Visst är det pappa. Och jag minns att han under en skogspromenad på 1970-talet hade talat om en fantastisk bild som togs när de jobbade i en skyskrapa och att han så gärna hade velat se den bilden. Det retar mig att jag aldrig förstod att leta rätt på den medan han var i livet. Jag har ju ändå varit bibliotekarie, säger Britt-Marie Johansson Dufwa, John Johanssons dotter till HN.

Okome ligger i mellersta Halland, någon mil söder om Ullared.