Niklas Fjärve till vänster ger Simon Ekhammar, Simon Watanabe och Philip Göransson flera tips på hur de kan arbeta vidare med sin musik och sitt scenspråk.
Niklas Fjärve till vänster ger Simon Ekhammar, Simon Watanabe och Philip Göransson flera tips på hur de kan arbeta vidare med sin musik och sitt scenspråk.

Brett utbud för ungdomarna

ANNONS
|

Musikfestival, gitarr-workshop eller aktivitetskort. Inga förslag är vare sig för stora eller små.

– Nu har vi en helt annan bredd på utbudet än vi hade tidigare, säger ungdomskonsulten Tanja Backhaus.

En ungdomsmässa för Mölndals alla föreningar har genomförts, intresserade niondeklassare har fått bidrag för en resa till Auschwitz och på loven kan det bli aktuellt med paintball och gocart. Men allt bygger på att det är ungdomarna själva som kommer med förslagen och arbetar fram dem.

Mölndals fritidsgårdar har nämligen lagt ihop sina verksamhetspengar i en gemensam pott på 500 000 kronor som ungdomar kan söka ifrån.

– Det är viktigt att förslaget har ett tydligt syfte. Men när ansökan är rätt ifylld så beviljas i stort sett alla förslag.

ANNONS

I förra veckan fick Simon Watanabe och hans musikerkompisar en lektion av erfarna musiker på fritidsgården Grevedämmet. Ett 15-tal intresserade deltog under ledning av Birger Löfman (trummor), Nicklas Fjärve (gitarr) och Erik Rimsten (bas).

– Vi pratade i somras om att ha en clinic. Vi fick vår ansökan godkänd och tog hit tre jätteduktiga musiker som lärde oss hur vi ska jobba med scennärvaro, teknik och vad vi ska tänka på när vi skriver låtar, säger Simon Watanabe.

Blir det någon fortsättning?

– Vi tänker ha lite spelningar under vintern och till våren ska vi jobba för att ha en ny clinic.

Konceptet Show me the money startade i Mölndal 2009 och det finns inga planer på att förändra då det skapat en större variation i utbudet. Tanja Backhaus känner bara till att Torslanda stadsdelsnämnd arbetar på ett liknande sätt.

– Vi är unika i och med att vi lägger hela budgeten i potten.

Efter varje genomförd aktivitet görs en utvärdering om vad som var bra och vad som kunde ha gjorts bättre. Först om ett drygt år, när arbetsformen satt sig bättre, tänker Tanja Backhaus att det kan bli aktuellt med en större och mer utförlig analys.

– Förut var det vi som arbetade på fritidsgården som matade ungdomarna med aktiviteter och det var inte alltid som någon kom. Det händer aldrig numera.

ANNONS

Fritidsgårdarnas verksamhet ska utgå från ungdomarnas egna initiativ.

Gemensam budget på 500 000 kronor.

En grupp ungdomar träffas varje månad och godkänner eller skickar tillbaka förslagen för komplettering.

Av 182 förslag förra året godkändes 154.

ANNONS