Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Idrottsplatsen i Stenkullen på söndagen. Foto: LÄSARBILD.

Brandvåg inatt – minst två tros vara anlagda

Räddningstjänsten har åkt på flera larm i Västsverige inatt. Två misstänks vara mordbränder och det rör sig om kommunhuset i Partille samt på en idrottsplats i Lerum. – Den var helt övertänd, och det är ett jättestort godsvärde på det som förstörts i branden, säger polisens Michael Ingvarsson.

Strax efter midnatt tjöt brandlarmet i kommunhuset i Partille, och när räddningstjänsten kom till platsen var hela tredje våningen rökfylld. Vad som skett innan är oklart, men ett fönster ska ha varit sönder och hade brunnit, enligt information till larm- och ledningsoperatör vid räddningstjänsten. Huset var tomt på folk när det skedde.

– Händelsen rubriceras som mordbrand, säger polisens presstalesperson Jenny Widén.

Helt övertänd

Vid 03-tiden kom larmet från en idrottsplats i Stenkullen, och tidigt på söndagsmorgonen var brandkåren fortsatt kvar på platsen.

– Det är en läktare som har brunnit och även ett torn, som jag förstått det, säger Lars Jostelius, larm- och ledningsoperatör vid Räddningstjänsten Storgöteborg.

– Branden är släckt med vi är där för efterbevakning.

Stort värde upp i rök

Polisen rubricerar även den händelsen som mordbrand.

– Läktaren var helt övertänd liksom flera förråd. Det är ett jättestort godsvärde på det som förstörts i branden och det finns ingen naturlig orsak till att den startat, säger Michael Ingvarsson, inre befäl vid Alingsåspolisen.

Ulf Petersson är klubbchef på Lerum Friidrott och säger att nattens brand – där förutom läktaren en mängd friidrottsutrustning gått upp i rök – drabbar idrotten indirekt.

– Pengar som kunde gå till annat får nu läggas på självrisk bland annat, och massa personer som är involverade i verksamheten kommer nu få ägna tid åt detta istället, säger han.

"Inte första gången"

Det är inte första gången som klubben har drabbats av bränder.

– På jullovet gjordes ett försök att elda upp läktaren, som sedan dess har renoverats för dyra pengar. Vi har även haft inbrott i somras, säger Petersson.

Flera bränder inatt

Fler bränder har skett under natten i Lerums kommun. Vid 01.00 larmades brandkår till en skola, och vid 03 till Floda torg.

– Vid skolan var det en container som brann och vi var där och släckte. På Floda torg ska flera papperskorgar ha brunnit vid ett apotek, säger räddningstjänstens Lars Jostelius.

Vid 03-tiden brann också en container i Alingsås, enligt polisen. Michael Ingvarsson berättar att de under en period haft problem med containerbränder och liknande, främst i Alingsås.

Rör det sig om pojkstreck eller vad tror ni?

– Vi vet inte det. Det finns dåligt med vittnesuppgifter vid bränderna, och tyvärr verkar det vara någon som gillar att gäcka som ligger bakom. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.