Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Branddrabbade sökte skydd i församlingens lokaler

Efter att under natten ha evakuerats ur sina hem sökte upp mot femtio personer, flera av dem barnfamiljer, skydd i Lindomeförsamlingens lokaler.
– Det var som ett lämmeltåg. En fruktansvärd syn. De kom gående i strumplästen, barfota, i morgonrockar och linnen, säger kyrkoherden Ylva Leitzinger, som under natten väcktes av ett samtal från polisen.

Det var vid 01.27 som larmet kom in till SOS. En brand hade brutit ut i ett flerfamiljshus i Tåbro i Lindome, Mölndals kommun. Väl på plats kunde räddningstjänst se hur branden via vindsutrymmen spridit sig, varpå det beslutades om evakuering.

Det var där kyrkoherden Ylva Leitzinger kom in i bilden.

– Vid 02-tiden ringde det. Det var polisen som frågade om jag var ansvarig för församlingshemmet, säger hon och berättar hur hon därefter fick höra om branden och att det fanns ett behov av en uppsamlingsplats.

– Jag sa att jag kan vara på plats om tjugo minuter.

Det är en dryg halvkilometer mellan församlingshemmet och de brandhärjade huset. Ylva Leitzinger anlände till lokalerna samtidigt som de evakuerade personerna.

”Folk har tagit hand om varandra. Det är ju granar som gått hit tillsammans och tröstat varandra. Försökt tänka, förstå och ta in”, säger kyrkoherden Ylva Leitzinger. Bild: Jenny Ingemarsson
”Folk har tagit hand om varandra. Det är ju granar som gått hit tillsammans och tröstat varandra. Försökt tänka, förstå och ta in”, säger kyrkoherden Ylva Leitzinger. Bild: Jenny Ingemarsson

– Det var som ett lämmeltåg. En fruktansvärd syn. De kom gående i strumplästen, barfota, i morgonrockar och linnen, säger hon och förklarar att det känns fantastiskt att man kan hjälpas åt.

– Det är en allvarlig och oerhört svår situation för familjerna här.

”Folk har tagit hand om varandra”

Under natten har människor kommit och gått. Ylva Leitzinger säger att flera fått hjälp av sina försäkringsbolag att hitta stadigare boende på hotell, medan andra sökt sig släkt och vänner. Det har även kommit in människor som velat hjälpa till med det mest basala.

– Det har hjälpts till i köket. Bretts mackor och så, säger hon och att berättar vidare att hon mottagit flera meddelanden från personer som frågat om det behövs ytterligare hjälp.

– Folk har tagit hand om varandra. Det är ju grannar som gått evakuerade hit tillsammans och tröstat varandra. Försökt tänka, förstå och ta in.

Fyra skadade

Branden, vars orsak ännu inte klarlagts, bekämpades under större delen av natten och vid 06.30 kunde räddningstjänst meddelade att den var under kontroll, men att det fortfarande brann på flera platser. Ytterligare släckningsarbete väntas pågå under större delen av lördagsförmiddagen.

Totalt ska fyra personer skadats under händelsen, två av dem allvarligt. I de allvarliga fallen rör det sig om en fallskada och en rökskada. Bägge personerna vårdas på sjukhus.

Sahlgrenska bekräftar detta. Det rör sig om två kvinnor, båda i 60-årsåldern. För den ena kvinnan är skadeläget allvarligt med stabilt och för den andra kvinnan är skadeläget stabilt.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.