Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Brand vid plastfabrik i Stenungsund

Det började brinna kraftigt inne på Borealis industrianläggning i Stenungsund under lördagskvällen. Räddningstjänsten arbetade med släckningsarbetet under hela natten och tidigt under söndagsmorgonen var branden släckt.
– Situationen är under kontroll, säger Borealis kommunikationschef Virginia Mesicek.

Det var vid 21-tiden under lördagskvällen som en brand bröt ut på den så kallade kracker-anläggningen på Borealis i Stenungsund. Enligt räddningstjänsten var branden inne på området och inga personer ska ha kommit till skada.

– Det är en havererad kompressor som brinner och det har tagit eld i en gasledning, sa Dan Lindqvist vid räddningstjänsten under lördagskvällen.

Extra enheter från Göteborg skickades för att förstärka räddningsarbetet, där även enheter från Stenungsund deltog. Även polisen var på plats och av säkerhetsskäl stängdes Uddevallavägen av.

Räddningstjänsten gick under lördagskvällen också ut med ett så kallat VMA – viktigt meddelande till allmänheten – om att boende i närheten ska gå inomhus och stänga fönster, dörrar och ventilation.

Branden släckt under morgonen

Vid 06-tiden på söndagsmorgonen meddelade räddningstjänsten att branden var släckt.

– VMA:et är tillbakadraget och vi är inte kvar på platsen i nuläget, säger Micke Olsson vid räddningstjänsten, och påpekar att räddningstjänstens arbete vid platsen förmodligen kommer fortsätta under söndagen.

På söndag förmiddag meddelar Borealis kommunikationschef Virginia Mesicek att situationen är under kontroll.

– Vi håller på att se över omfattningen av skadorna, så det är för tidigt att säga hur produktionen påverkas. Det jag kan säga är att inga anställda har kommit till skada under incidenten, säger hon.

Utreder vad som hänt

På sin hemsida skriver bolaget att man utreder vad som hänt och varför det hände i nära samarbete med sina tillsynsmyndigheter.

"Borealis ser allvarligt på den här händelsen. Vi kommer att ha mer information inom kort, men vill inte spekulera i vad som hänt innan vi ha mer fakta på plats", skriver de.

Man meddelar att det inte föreligger någon fara för allmänheten längre. Och att man med säkerheten som högsta prioritet nu planerar för reparationer och uppstart.

Bolaget meddelar också att det under söndagen pågår så kallad fackling på skorstenarna. Facklingen görs för att tömma anläggningen på kolväten och kan nu sota extra mycket på grund av att ångpannorna som producerar ånga till facklorna stoppade i samband med incidenten.

"Vi gör allt vi kan för att minimera den sotande facklingen och arbetar nu fokuserat för att starta upp våra ångpannor. Vi beklagar den störning som detta innebär för våra grannar och omgivning", skriver man.

Europas näst största fabrik

Borealis i Stenungsund är Sveriges enda kracker- och polyetenanläggning. Bolaget är också den näst största tillverkaren av polyeten och polypropen i Europa. De olika plasterna används sedan av deras kunder för att göra alltifrån emballage till fordonsdelar.

Fabriken i Stenungsund har en kapacitet att tillverka 750 000 ton polyeten om året.

På grund av varningen till allmänheten kommer GP inte kunna delas ut i delar av Stenungsund. Vi hänvisar våra läsare i området till den digitala upplagan av tidningen, eGP.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.