Brand i godståg stoppade tågen till Stockholm

Ett godståg började på torsdagen brinna i Floby. Det är stopp i tågtrafiken mellan Stockholm och Göteborg i samband med räddningstjänstens arbete på platsen.

ANNONS
|

Larmet om branden i ett godståg på Västra stambanan, i höjd med Floby, kom klockan 14.

– De tror att det är bromsar som har legat på och gått varma. Då har det börjat brinna, säger Roger Almgren, räddningschef på räddningstjänsten.

Branden släckt

Räddningstjänsten har vid 14.20 släckt branden.

– Personal är på plats och det är ingen större fara. Däremot är järnvägstrafiken avstängd på Västra stambanan i båda riktningar. Det kommer den vara ett tag till, så länge vi är kvar där.

Flera tåg stillastående

Bland annat påverkar det tågen mellan Göteborg och Stockholm. För SJ:s del står två tåg i vardera riktning just nu still vid plattformar.

ANNONS

– Vi avvaktar med våra tåg på plattform. Vi har fått veta att de ska göra en kontroll, sedan får vi veta mer om när de kan sätta i gång trafiken igen, säger Lina Edström på SJ:s pressjour.

– Beroende på hur länge till det är stopp kan det bli ytterligare ett tåg i vardera riktning, som då blir försenade. Vi hoppas kunna köra i gång trafiken så snart som möjligt igen.

Oklar prognos

Trafikverket har klockan 14.45 ingen prognos för när tågen kan rulla igen, utan inväntar bland annat mer information från räddningstjänsten.

– Vi får vara kvar tills det är nerkylt. Sedan får de se om det går att flytta tåget eller inte, säger Roger Almgren på räddningstjänsten.

Vid 15.40 meddelade Trafikverket att man har kunnat öppna upp ett av två spår och att tåg har börjat rulla. Men det finns ännu ingen prognos när det andra spåret kan öppnas.

– Man måste flytta på en vagn från det spåret och det arbetet kommer att kunna påbörjas inom 40 minuter. Men jag vet inte exakt när det arbetet är klart, säger Felicia Danielsson, presskommunikatör på Trafikverket.

Resenärer på sträckan kan räkna med att det blir störningar och förseningar en bit in på kvällen.

ANNONS

– Det blir alltid följdförseningar, det är mycket tåg som är ute på spåren som har stått stilla. Man kan räkna med att det blir förseningar ett tag till och man får kolla vad som gäller för sin avgång, säger Felicia Danielsson.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS