Boråspolisen får elchockvapen – vill slippa onödiga dödsskjutningar

I slutet av december kommer de första poliserna med elchockvapen att synas i Västsverige. Förhoppningen är att vapnet i många situationer kan ersätta polisens handeldvapen – och således minska risken för dödsfall.

ANNONS
|

Texten börjar under filmklippet.

Räckvidden är ungefär åtta meter. Utgör du en fara för polis eller allmänhet kan du i framtiden bli träffad av två metallhullingar, och falla handlöst till marken – elektrifierad.

Nu ska nämligen flera hundra poliser runtom i Sverige utbildas i att använda elchockvapen, vilket Ekot var först att rapportera om. Boråspolisen är en av de poliskårer som kommer att utbildas. Lena Matthijs är chef i polisområde Älvsborg och sitter i den nationella styrelsegruppen för elchocksprojektet.

–Tanken är att ett antal lokalpolisområden och våra specialstyrkorunder en försökstid på två år kommer att prova det här, säger hon.

ANNONS

Onödiga dödsfall

Lena Matthijs berättar att det finns många möjliga situationer där elchockvapnet kan komma väl till pass. Hon lyfter upp historiska exempel på när polis blivit tvungna att skjuta psykiskt sjuka människor, som i stunden utgjort en fara för andra.

– Eller ta till exempel en mamma som ska utvisas och har tagit sitt lilla barn som gisslan,såsitter hon med en kniv och hotaratt döda barnet.Det är en situation där man absolut inte vill döda kvinnan men man måste med nödvändigheträdda barnet, säger Lena Mathijs.

I dagsläget och historiskt sett har polisen bara kunnat använda sig av det dödliga skjutvapnet i en sådan situation. Men elchockvapnet oskadliggör personen utan direkt risk för personens liv. Lena Mathijs tar upp fler exempel.

– Det är klart att om blir du angripen av någon som bara har händerna, ett slagträeller en kniv så kan det vara livsfarligt för dig, men du behöver inte nödvändigtvis döda personen för att skydda dig. I dessa fall kan man faktiskt lösa situationen med ett elchockvapen.

Musklerna krampar

Elchockvapnet är ett pistolliknande föremål i plast. När man avfyrar vapnet skjuts två små nålar ut, med sladdar kopplade till vapnet. När nålarna hittat sitt mål förs kraftig ström genom sladdarna, in i nålarna och slutligen in i kroppen.

ANNONS

–Det är små, små nålar som fastnar i kläder. Skjuter man mot en naken person så fastnar det i skinnet,och har personen en tjock dunjacka på sig kan det hända att man får använda sig av andra medel, säger Lena Matthijs.

Hon förklarar att de elektriska impulser som nålarna skickar in i kroppen slår ut muskelkontrollen i musklerna omkring skelettet, varpå den träffade personen krampar ochfaller ihop. Personen tappar också det som personen håller i händerna.

– Och det har inte framkommit att det här skulle vara någon fara för människors liv. Däremot kan man naturligtvis få fallskador om man använder det mot en person som står högt upp i en trappa, till exempel.

Pistolen fortfarande ett verktyg

I dag har polisen pepparsprej, batong och pistol att tillgå som våldsmedel vid farliga situationer. Men det är ett långt hopp mellan batongen och pistolen – ett tomrum som man tror kan fyllas av elchocksvapnet. Men det handlar inte om att avskaffa skjutvapnet.

–Om man möter någon som har skjutvapen ska man inte ska använda det här. Skjutvapen möts bäst med skjutvapen, säger Lena Matthijs.

Det har vid flera tillfällen föreslagits att den svenska polisen ska börja använda elchockvapen,och globalt sett är Sverige sena på bollen. Lena Matthijs själv beklagar att vi inte infört det tidigare, då många onödiga dödsfall hade kunnat förhindras.

ANNONS

–Vi har ingen konkret målbild med projektet. Men syftet med projektet är att utvärdera om användningen av dödligt våld kan minskas utan att säkerheten för polismännen försämras och om elchockvapnet kan utgöra ett effektivt alternativ till nuvarande hjälpmedel vid våldsanvändning.

Polisen i Borås kommer efter testperioden att analysera sin satistik och jämföra med polisområde Halland, där man inte kommer att införa elchockvapnet.

Frivilligt att prova

Utbildningen börjar i november i år och Boråspolisen kommer att vara utrustade med elchocksvapen redan i slutet av december.

–Det är bara den ena polisen i varje polispar som kommer att ha ett elchockvapen, för att den andra polisen ska kunna använda sitt skjutvapen om det är en farlig situation, säger Lena Matthijs.

När man genomgår polisutbildningen måste alla blivande poliser prova på hur det känns att bli utsatt för pepparsprej. Det för att man själv får pepparsprej på sig då man använder det mot någon. Lika hårda krav är det inte med elchockvapnet, berättar Lena Matthijs.

– Det är helt frivilligt, säger hon.

ANNONS