Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/3

Besökare oroade för Streteredsbadets framtid

Lena Carlsson och Eva Lagerström rehabtränar på Streteredsbadet varje vecka. Nu är de oroliga för att inte kunna fortsätta. Mölndals simsällskap har inte råd att driva badet vidare om inte kommunen stöttar ekonomiskt.

Inne på Streteredsbadet är det varmt och fuktigt som i en regnskog. I bassängen håller en grupp damer på att avsluta ett vattenjympapass i det 33-gradiga vattnet. Leonard Cohens röst strömmar från högtalarna och blandas med det porlande ljudet från bassängen. Inifrån omklädningsrummet hörs glada skrik från nästa grupp, snart ska det bli aqua-mix, träning för överviktiga barn.

Streteredsbadet har i genomsnitt 920 besökare i veckan. Förutom vattenjympa finns här parasim, rehabträning, babysim och simskola.

Lena Carlsson och Eva Lagerström uppskattar lugnet här.

– Här är inte så stökigt som det kan vara i stora simhallar, säger Lena Carlsson.

Hon har en bruten axel och träningen i varmt vatten gör att det går att belasta kroppen utan att det gör ont.

Eva Lagerström har fibromyalgi, värk i lederna, och har provat olika sorts träning.

– Det här hjälper mig, det är guld värt att komma hit och träna i varmt vatten. Jag har inte så långt hem härifrån, så lederna hinner inte bli kalla. Det här är det enda badet som funkar för mig.

Flera är oroliga

Mikaela Hylander är verksamhetschef för Streteredsbadet. Hon har mött flera oroliga besökare den senaste tiden.

– Men vi kan bara avvakta och se vad politikerna kommer fram till.

Hon berättar att rehabträningen i princip är fullbokad och till simskolan är det kö.

Kajsa Karlsson är fysioterapeut i Mölndal och brukar skicka sina patienter till Streteredsbadet efter att de lämnat sjukvården.

– Vattenträning är fantastisk, den avlastar nästan hela kroppsvikten.

Hon har svårt att se något alternativ till Streteredsbadet.

– Det finns ju en varmvattenbassäng på Åbybadet men där är hög beläggning.

"Tittar på olika lösningar"

Mölndals allmänna simsällskap, Mass driver verksamheten på Streteredsbadet genom ett eget bolag, MFAB. Hyran, 280 000 per år, har hittills kunnat betalas med hjälp av ett överskott från ett badkafé i Åbybadet. Men efter att badet akutstängdes i våras har simklubben gått med stora förluster, även kaféet har gått mycket sämre och utan stöd från kommunen klarar inte klubben att betala hyran för Streteredsbadet.

Mass har krävt att kommunen ska stå för hyran fram tills att en nytt Åbybad är klart. För det första kvartalet 2019 har klubben fått uppskov med hyran.

Ärendet, som även innehåller ett yrkande på ersättning med en miljon kronor för förluster efter akutstängningen av Åbybadet, bereds nu i kultur- och fritidsförvaltningen,

LÄS MER: Simklubben kräver Mölndals stad på över en miljon

– Vi jobbar på och tittar på olika lösningar i dialog med Mass. Alla vet att det här är angeläget, säger Mats Nygaard, chef för förening och idrott.

Beslut först i april

I mars väntas ett beslutsunderlag vara klart och tidigast i april fattar kommunstyrelsen beslut.

– Majoriteten (M,L,C,KD,MP) är smärtsamt medveten om Mass situation. Kommunen klarar själv inte av att ordna simundervisning för elever, vi är beroende av Mass, säger Kajsa Hamnén (M), ordförande i lokalstrategiska utskottet som arbetar med planeringen av den nya simhallen.

På Streteredsbadet är vattenjympan är slut och deltagarna kommer upp ur vattnet.

– Det här är min livlina, Vattenjympan gör att jag får bättre balans och vågar vara ute när det är halt, säger Gunnel Hedling som gått hit och tränat i sju år.

– Jag hoppas verkligen att verksamheten får vara kvar här, säger hon.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.