Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Barnmorska: "Därför skrev jag oskuldsintyg"

Den pensionerade barnmorskan Rose-Marie Lager skrev oskuldsintyg till tjejer. Något hon inte ångrar. - Jag gjorde det för flickans bästa.

I GP:s granskning av minst 527 barn som tvångsomhändertagits på grund av hedersproblematik finns flera fall där föräldrar kräver kontroller av flickans oskuld. En del vill också ha intyg av vårdpersonal där det står att flickan inte har haft sex. Intyg att visa för släkten.

Fick förfrågningar om oskuldskontroller 

Rose-Marie Lager jobbade som barnmorska på en ungdomsmottagning i Västsverige fram till 2006 då hon gick i pension. Under de åren hon jobbade där fick hon flera förfrågningar om att göra oskuldskontroller och skriva intyg. I ett tiotal fall skrev hon också intyg om att flickorna var oskuld, oavsett om det var så eller inte.
- Jag skulle verifiera att de var oskuld och sedan stämpla pappret. 
Vid ett tillfälle träffade hon en förtvivlad ung kvinna som hade gift sig. Efter bröllopet anklagade hennes man henne för att inte vara oskuld. Han hotade med skilsmässa. Kvinnan bad då Rose-Marie Lager att skriva ett intyg och hon gick med på det.
- Jag brukade skriva i intyget att jag inte kunde se att flickan hade haft samlag. Ibland lade jag också till att var och en borde veta att man inte blöder vid sitt första samlag, men jag skrev inte alltid så, säger Rose-Marie Lager.

"Skar av halsen" 

Vid ett tillfälle kom en flicka till ungdomsmottagningen med sin mamma. Hon hade i förtrolighet berättat för mamman att hon hade träffat en kille. Mamman blev ursinnig och kom nu för att kräva en oskuldskontroll och intyg. Utanför mottagningen väntade pappan och flickans bror. Hela familjen väntade spänt på beskedet.
- Mamman berättade för mig att sådana flickor som har sex innan de gifter sig skar man halsen av i hemlandet.

Intyg för att visa flickan oskuld

Nu ville mamman ha ett intyg för att visa att flickan var oskuld och därefter skicka henne utomlands för giftermål.
Rose-Marie Lager förstod snabbt att flickans liv var i fara. 
- Jag puttade undan mamman, sade att hon inte kunde vara med och tog flickan bakom ett skynke. Sedan viskade jag till flickan att jag skulle hjälpa henne. Hon nickade tillbaka.
Utan att ens ha undersökt flickan, sade hon till mamman som väntade att hon var oskuld. Men i det här fallet vägrade Rose-Marie Lager att skriva ett intyg då mamnan sagt att det behövdes för att gifta bort dottern.

Mamman blev mycket upprörd, men Rose-Marie Lager stod på sig. Till slut gick de och efteråt ringde hon till socialtjänsten.
- Jag förstod ju direkt att hon var mycket utsatt och gjorde en anmälan.
I GP:s rundringning till ungdomsmottagningar i Västsverige säger alla att de aldrig skulle gå med på att utföra oskuldkontroller eller skriva intyg. Dessutom har inspektionen för vård och omsorg (ivo) tidigare gått ut med att oskuldskontroller inte får förekomma i svensk sjukvård.

Ångrar sig inte

Men Rose-Marie Lager ångrar inte att hon gjorde det.
- Jag tycker fortfarande att jag gjorde rätt. Jag stod på flickornas sida.
Vad tycker du att dagens barnmorskor ska göra om de får sådana här förfrågningar?
- Avgör från fall till fall, men stå alltid på flickans sida.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.