Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Anki Andersson, Rose-Marie Josefsson och Iréne Bengtsson studerar kokboken där deras recept finns med.

Bambatrio i ny kokbok

Skolmaten som serveras i Härryda är bra. Så bra att kommunen är representerad med fem recept i en nyutgiven kokbok som ska ge skolmatens status och ge inspiration.

Kockprofilen Kurt Weid, som en gång startade kocklandslaget, har besökt cirka 60 skolkök runt om i Sverige. En slutsats blev att det behövs inspiration och förnyelse.

Efter en inspirationsdag för kommunens skolkockar på Önnerödskolan 2009 uppmanade Weid dem att skicka in sina bästa recept till den kokbok han höll på att ta fram tillsammans med Lantmännen.

– Han blev så förtjust i vår matsal att vi även blev utvalda för ett reportage i boken. Det är roligt eftersom vi också tycker att miljön är viktig. Det ska vara stora, ljusa och inbjudande lokaler, säger kostsamordnare Rosa Falck.

Boken heter Matlust och innehåller totalt 68 inspirerande recept. De utvalda från Härryda är: krämig fisksoppa, wo mein (färssoppa med vitkål), orientalisk fisk och kyckling i het currysås. Dessutom finns ett bröd från förskolan med.

I mitten av januari åkte köksföreståndaren på Önnerödskolan, Iréne Bengtsson, och hennes två medarbetare Rose-Marie Josefsson och Anki Andersson, till Stockholm för att mingla och träffa andra som bidragit till eller arbetat med boken.

– Det var ett bra tillfälle att knyta kontakter och utbyta erfarenheter, säger Iréne Bengtsson.

När GP besöker köket på Önnerödskolan lagas det risgrynsgröt och just krämig fisksoppa. Två av många uppskattade rätter.

– Att det fungerar så bra här tror jag beror på att vi dels tycker att det är väldigt roligt med mat och dels på att vi gillar att umgås med eleverna, säger Iréne Bengtsson.

Även Rosa Falck betonar vikten av att kommunicera. Med såväl elever och lärare som föräldrar.

– Utan bra kommunikation spelar det ingen roll hur mycket man sliter i köket. Hela skolan måste vara med på att maten spelar en viktig roll för lärandet, säger hon.