Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Från 1 april nästa år tar Renova över avfallshämtningen i Härryda, Lerum och Partille. Bild: Bengt Öberg

Avslutar avtalet med Renonorden

Efter problem med utebliven sophämtning och annat strul avslutar nu Härryda, Lerum och Partille avtalet med Renonorden i förtid.

GP har vid flera tillfällen beskrivit bekymren med det norska företagets sophämtning. Bland annat i Stenungsund där kommunen sa upp avtalet med Renonorden i slutet av förra året. 
I Härryda, Lerum och Partille, som gjorde en gemensam upphandling, tog Renonorden över sophämtningen 1 oktober 2016. Sedan dess har det varit en hel del problem med främst missade tömningar och vägning av hushållens avfall.
– Det har varit olika bekymmer under resans gång. Vi har påtalat problemen och även dömt ut viten vid flera tillfällen, säger Jörgen Hermansson, samhällsbyggnadschef i Partille.

Enligt honom handlar det om olika tolkningar av avtalet, som egentligen skulle gälla till hösten 2021. Men nu har Härryda, Lerum och Partille beslutat att avsluta avtalet redan 31 mars nästa år. Enligt kommunerna och Renonorden sker det i samförstånd.
– Samarbetet med Renonorden har inte fungerat som vi tänkt vilket gjort att vi är överens om att avtalet ska upphöra. Både vi och Renonorden tycker att det här är den bästa lösningen, säger Stefan Svensson (M), kommunstyrelsens ordförande i Partille.
Han betonar att upphandlingen följde alla regler och att det ställdes höga miljö- och kvalitetskrav. 
– Renonorden hade det bästa anbudet både när det gäller pris och referenser. De var också Nordens största renhållningsbolag och etablerade i branschen. 

Dennis Jeryd (S), kommunstyrelsens ordförande i Lerum, håller med.
– Vi ställde hårda krav och eftersom Renonorden uppfyllde dem var vi tvungna att välja dem enligt lagen om offentlig upphandling. 
Peter Ekholm, vd på Renonorden Sverige, anser att det funnits felaktigheter i avtalet som orsakat problemen, bland annat att uppgifter om att hämtningsmängder inte har stämt.
– Lägger du för mycket tid i en kommun kan du missa en tunna i en annan. Vi har olika uppfattningar om vad saker kan bero på, men i stället för att tjafsa väljer vi att gå åt olika håll, säger han.

Nu kommer i stället Renova att ta över sophämtningen från 1 april nästa år. Eftersom Härryda, Lerum och Partille är delägare i bolaget var det möjligt att göra en direktupphandling.
– Vi är väldigt glada över att vi kan göra den här övergången, säger Dennis Jeryd.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.