Två fastighetsbolag har presenterat ett gemensamt förslag på hur man kan bygga bostäder och butikslokaler där det i dag är ett p-hus. Bild: Charlotte Gad
Två fastighetsbolag har presenterat ett gemensamt förslag på hur man kan bygga bostäder och butikslokaler där det i dag är ett p-hus. Bild: Charlotte Gad

16-våningshus kan bli ny entré till Mölnlycke centrum

Entrén till Mölnlycke centrum kan få ett helt nytt utseende med ett 16-våningshus ovanför parkeringshuset. I alla fall om förslaget som två fastighetsbolag har presenterat blir verklighet.

ANNONS
|

Kommunstyrelsen i Härryda låter två fastighetsbolag utreda möjligheten att bygga ovanpå det befintliga p-huset och markområdet intill vid infarten till Mölnlycke centrum.

Magnus Månsson Fastigheter och Melltorp Fastigheter har presenterat ett gemensamt förslag och har ett år på sig att utveckla idén. Fram till dess förbinder sig kommunen att inte förhandla med någon annan byggherre om den aktuella platsen.

I förslaget finns p-huset kvar men byggs på med bostäder och lokaler. Den första huskroppen som möter besökarna blir en 16 våningar hög byggnad.

Men det var en oenig kommunstyrelse som röstade ja till att ge de båda fastighetsbolagen förtur till att på egen bekostnad utreda projektidén vidare.

ANNONS

Socialdemokraterna och Miljöpartiet röstade nej till förslaget. De menar att entrén till Mölnlycke centrum berör många människor och är en fråga som ska tas upp i kommunfullmäktige.

– Vi blev tagna på sängen. Oppositionen hade inte hört ett ord om detta innan mötet. Majoriteten har varit med på en dragning om förslaget men inte vi. Frågan om porten in i Mölnlycke är av en strategisk dignitet och borde upp i kommunfullmäktige. Därför röstade vi emot, säger kommunalrådet Patrik Linde (S).

Han håller med att man behöver göra något åt infarten till Mölnlycke centrum, men tycker att det är bättre att göra en markanvisningstävling där fler exploatörer får chans att delta.

– Det är ett jätteintressant läge. Men nu låser vi oss vid ett förslag.

Per Vorberg (M), kommunstyrelsens ordförande, menar att kommunstyrelsen har mandat att fatta beslut när det gäller planbesked, avsiktsförklaringar och val av exploatörer.

– Vi i majoriteten tycker om att jobba med exploatörer. Medan oppositionen vill att kommunen ska göra det i egen regi, säger Per Vorberg.

Han är mycket positiv till de båda fastighetsbolagens initiativ och menar att det ligger i linje med den stadsbyggnadsstudie som finns för en långsiktig utveckling av Mölnlyckes centrala delar.

ANNONS

– Dialogen är otroligt viktig och stadsbyggnadsstudien bygger på invånarnas åsikter.

En av frågorna som lyfts i studien är att förtätning med bostäder, verksamheter och service måste öka för att uppnå ett stadsmässigt och levande centrum.

Att något behöver göras åt platsen vid infarten till Mölnlycke centrum är de flesta överens om. Men hur mycket marken ska säljas för eller hur många bostäder som ska byggas är inte bestämt ännu.

– Vi har ett bostadsförsörjningsprogram i kommunen med olika upplåtelseformer. Hur fastighetsbildning och ägande kan se ut finns olika alternativ, säger Per Vorberg.

ANNONS