Överviktiga husdjur blir deprimerade

Vi översköljer våra djur med gos, godis och mat. Övervikten bland husdjur ökar och det finns det stora hälsorisker med. –Följden av för mycket mat är att de blir ledsna, säger veterinären.

ANNONS
|

Våra husdjur har mer och mer anammat vår stillasittande och frossande livsstil. En konsekvens av detta är att övervikten bland våra husdjur precis som för oss människor ökar.

– Generellt sett är katter och hundar lite mulliga i dag. Det är inte helt ovanligt att en djurägare kommer in med en katt som de är oroliga för eftersom de tror att den är mager. Men i själva verket är den normalviktig. De normalviktiga katterna är så få i dag så det som upplevs som onormalt är egentligen normalt. Vi får inte in jättemånga djur som är kraftigt överviktiga tack och lov, berättar Linda Nestorsson Andersson, veterinär på Trestads djurklinik.

ANNONS

Hon berättar att vi som djurägare är väldigt bra på att ge våra fyrbenta vänner godis och att det mesta de gör ska belönas med något gott. Trots att vi skämmer bort våra djur av kärlek kan det skapa stort psykiskt lidande för en överviktig katt eller hund.

– Katter är väldigt renliga djur, vid övervikt får de svårare att tvätta sig. Inte helt ovanligt med tovor i ryggslutet eftersom de inte kommer åt. Tillslut blir det ett psykiskt lidande, man mår inte helt hundra eftersom man inte kan utföra det man vill. På hundsidan är det snarare så att de vill springa men de lägger sig ner och tittar i stället. Djuren kan inte utföra det de skulle vilja göra, fortsätter Linda Nestorsson Andersson.

Förutom psykiskt lidande kan också övervikten få en del fysiska komplikationer. Katter kan drabbas av diabetes. För hundar men också för katter kan övervikten leda till ledbesvär. Allra värst är det för hundraser som redan har problem med sina leder från födseln.

Om du som djurägare misstänker att din katt eller hund börjar bli överviktig råder Linda Nestorsson Andersson dig att söka hjälp hos en veterinär. Att ta reda på om din fyrbenta vän lagt på hullet är ganska enkelt.

ANNONS

– På hundar är det väldigt lätt. Man ska känna över revbenen, de ska kännas men inte spela under fingrarna. Det ska heller inte finnas ett tjockt lager i vägen. Katter lägger det ofta på buken och det är lite svårare att upptäcka om det är mycket päls i vägen, säger hon.

För att bryta ett mönster med för mycket mat och för lite motion finns det många saker man som djurägare kan göra. Vi börjar med hundar för det skiljer sig lite i tillvägagångssätt mellan våra populäraste husdjur.

– Många gånger handlar det bara om att bli medveten, i stället för en köttbulle kan du ge lågkalorigodis, då kan du ge tio gånger mer. I stället när du sitter vid elvakaffet, ha en burk hundgodis vid bordet. Ger du det i stället för bulle kan det göra suveräna skillnader. Det är också bra att byta foder för att få igång ämnesomsättningen.

För katter ger veterinären följande tips.

– Personligen tycker jag att det är lättare att banta katter på mjukmat, det ger en större mättnadskänsla. Katter är svårare att motioner och det krävs mycket mer enträget arbete, men där kan man tänka lek. Tvinga katten lite, det kanske låter hemskt, men lyft ur den ur soffan och bär upp den på övervåningen så får den gå ner en extra gång. Så man är lite mer aktiv i sitt tänk, säger hon.

ANNONS

Fakta: Banta din hund

  1. Byt ut tuggben mot morötter
  2. Blöt torrmaten för en större mättnadskänsla
  3. Öka motionen gradvis
  4. Byt till lågkalorifoder
  5. Byt ut godis och "människomat" mot lågkalorigodis
  6. Gör en sex månaders dietplan
  7. Få råd av en veterinär

Fakta: Banta din katt

  1. Lek eller gosa med katten när den tigger
  2. Få katten att rör sig
  3. Lek är bra motion
  4. Bär upp den för trappan så den måste gå ner
  5. Mata med våtfoder
  6. Byt till ett lågkalorifoder
  7. Ge inte mat på dagen
  8. Mät upp en dagsranson och ge inte mat direkt från påsen
  9. Byt ut godis mot lågkalorigodis
  10. Få råd av en veterinär
  11. En utekatt kräver mer kontroll än en innekatt
ANNONS