Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ökning av nya coronafall i Västra Götaland: "Oroväckande"

Nära 2 300 personer har bekräftats vara smittade av coronaviruset i Västra Götaland. 192 har dött. Under den senaste veckan har regionens smittskydd sett en ökning i antal smittade.
– Vi har inte nått toppen eller någon platåfas på något sätt. Vi förväntar oss en fortsatt uppgång, säger Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare.

Enligt Västra Götalandsregionen har man bekräftat att totalt 2 291 personer har smittats av sars-cov-2, det nya coronaviruset. 1 201 är kvinnor och 1 090 är män.

192 har avlidit. 69 är kvinnor och 123 är män.

– Vi har under en lång tid haft en långsam ökning, säger Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen.

LÄS MER: Coronasmitta på hälften av kommunens äldreboenden

Ökning av bekräftade fall

Han beskriver en ökning av bekräftade fall i april.

– Sedan låg det ganska stabil. Nu ser vi en ny ökning av fallen, säger han och poängterar att regionen har ökat sin provtagningskapacitet.

De flesta fallen står Göteborg för, 979 fall. Många kommuner i Västra Götaland har den senaste veckan fått fler än tio bekräftade fall.

– Sammanfattningsvis ser vi en ökad uppgång denna vecka. Det är oroväckande. Vi får se hur det kommer utveckla sig det kommande dagarna, om det fortsätter såhär eller stabiliseras, säger Thomas Wahlberg.

LÄS MER: Tegnell om smittspridningen i Göteborg: "Förstår oss inte riktigt på det"

"Inte nått toppen"

Han säger också att Göteborg och Västra Götaland inte har sett någon topp i antalet smittade, vilket skulle innebära att antalet smittade skulle sjunka.

– Vi har inte nått toppen eller någon platåfas på något sätt. Vi räknar och förväntar oss en fortsatt uppgång och vi måste förhålla oss efter, ställa in oss på och planera för det. Här måste alla bidra för att begränsa smittspridningen, säger han.

Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare, avråder från fester och trängsel på valborg - oavsett om man är ute eller inne. Bild: Mia Höglund
Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare, avråder från fester och trängsel på valborg - oavsett om man är ute eller inne. Bild: Mia Höglund

Thomas Wahlberg uppmanar nu både privatpersoner men också serveringar att ta ansvar. Han rekommenderar inte några fester eller folksamlingar under valborg.

LÄS MER: Akutläkarens vädjan inför valborg under coronapandemin: Håll er nyktra

– Nu står vi inför en långhelg med valborg. Självklart kan man vara utomhus men undvik fester, sammanhang, trängsel och håll avstånd till andra personer. Det gäller både inomhus och utomhus. Undvik att åka kollektivt och undvik att resa runt till andra regioner. Är man sjuk, även om man har lindriga symtom, stanna hemma så ni undviker att smitta andra.

Upplever att många börjat slappna av

Wahlberg säger i en intervju med GP under torsdagseftermiddagen att hans upplevelse är att människor har börjat röra sig mer ute i samhället och att många inte längre följer Folkhälsomyndighetens uppmaningar i samma utsträckning som tidigare.

– Vi märkte det tydligt tycker jag när värmen kom och alla började trängas på uteserveringar. Det gäller att alla förstår att det här inte är över på länga vägar, säger Wahlberg.

Antal fall per kommun

Göteborg: 979 fall

Borås: 185 fall

Uddevalla: 90 fall

Mölndal: 88 fall

Vänersborg: 81 fall

Trollhättan: 76 fall

Kungälv: 64 fall

Partille: 55 fall

Ale: 51 fall

Alingsås: 48 fall

Lerum: 48 fall

Lidköping: 44 fall

Härryda: 37 fall

Stenungsund: 32 fall

Skövde: 28 fall

Mark: 26 fall

Tjörn: 22 fall

Herrljunga: 21 fall

Falköping: 15 fall

Tidaholm: 15 fall

Ulricehamn: 14 fall

Lilla Edet: 12 fall

Öckerö: 12 fall

Götene: 11 fall

Sotenäs: 11 fall

Tibro: 11 fall

Källa: Västra Götalandsregionen

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.