Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Åskovädret slog hårt mot Töreboda

Natten med åska, oväder, skyfall skapade stora problem i Västra Götaland – framförallt i Töreboda.
– Människor ser helt bedrövade ut, folk sitter med cigg i munnen och gråter, säger Törebodabon Oskar Jern.

Torsdagskvällens oväder i Västra Götaland drabbade Töreboda kommun allra mest. Räddningstjänsten Östra Skaraborg kan vittna om stor påfrestning av ledningscentralen.

– Vi har tvingats nedprioritera ärenden som inte handlar om fara för personer, säger Mattias Wejshag, vakthavande befäl på räddningstjänsten i Östra Skaraborg.

Mellan 18-22 på torsdagskvällen var läget som allra mest kritiskt och på bara fyra timmar fick räddningstjänsten in hel del samtal om nedfallna träd, sönderblåsta tak och annat bråte som blåste omkring i stan.

– Vi fick åka ut och såga sönder träd samt säkra tak så att de inte skulle blåsa av. Som tur är var det inget träd som orsakade några personskador, vad jag vet.

Plockepinn i Göta Kanal

Oskar Jern, 29, bor i en villa i Töreboda med sambo och deras två månader gamla bebis. Han beskriver natten som helt ofattbar och fruktansvärd.

– Det ligger träd i hela Göta Kanal som ett stort plockepinn. Det ligger skorstenar, takpannor och träd överallt.

Familjens villa är välbehållen i jämförelse med många andras och det är Oskar tacksam över.

– Grannens stora, fullvuxna träd är helt avbrutna. Det är som att någon brutit av träden lika enkelt som en tändsticka. Vi har haft tur, vi fick bara lite vatten i källaren.

– Det är också så konstigt att det skedde så lokalt. I vissa delar i stan ser det inte ut att ha hänt någonting men i andra delar finns det inte ett träd kvar.

Under fredagsmorgonen tog Oskar en cykeltur i stan och runt om stan för att se förödelsen.

– Människor ser helt bedrövade ut, folk sitter med cigg i munnen och gråter.

Oskar Jern bor i Töreboda och bevittnade ovädrets förödelse. Bild: Privat
Oskar Jern bor i Töreboda och bevittnade ovädrets förödelse. Bild: Privat

Stor förödelse

Åskovädret skapade en stor tromb som gjorde skador på allt i sin väg, enligt Michael Nordin, kommunchef på Töreboda kommun.

– Tromben förstörde i ett begränsat område som är 100 meter brett, både privata bostäder, träd och många verksamheter i ett industriområde har blivit skadade.

Enligt Michael Nordin är det för tidigt att säga vad förödelsen kommer kosta kommunen men han tror inte det kommer handla om några enorma summor.

– Uppröjningsarbete kommer kosta men jag tror det blir värre för privatpersoner och företag. En del är chockade men många samarbetar och försöker städa upp så gott det går.

LÄS OCKSÅ: Blixtar och dunder – nu väntar lugnare väder

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.