Smältande ”zombie-is” riskerar att höja vattennivåerna med minst 27 centimeter, uppger en ny studie. Det är mer än dubbelt så mycket som tidigare förutspått.
Smältande ”zombie-is” riskerar att höja vattennivåerna med minst 27 centimeter, uppger en ny studie. Det är mer än dubbelt så mycket som tidigare förutspått. Bild: Alastair Grant

”Zombie-is” från Grönland kan höja havsnivån med 27 centimeter

En ny studie visar att Grönlands smältande istäcke kommer att höja havsnivån med minst 27 centimeter – vilket är mer än dubbelt så mycket som forskare tidigare förutspått. Studien menar att det dessutom är ofrånkomligt, oavsett vad som fortsatt händer med den globala uppvärmningen.

ANNONS

I en nya studie som publicerades i Nature Climate Change, slår glaciärforskare slår fast att oavsett framtida fossila utsläpp kommer den befintliga globala uppvärmningen innebära en rejäl höjning av havsnivån, rapporterar AP.

Forskarna räknar att avsmältningen kommer att innebära en höjning av havsnivån med 27,4 centimeter och menar att det beror på något som kallas för ”zombie-is”. Det är is som inte längre fylls på av glaciärer och som därför oundvikligen kommer att smälta.

– Det är dödis. Det kommer bara att smälta och försvinna från inlandsisen, säger William Colgan, en av studiens författare och glaciolog, i en intervju.

ANNONS

Framför allt är det istäcket på Grönland som är den största orsaken till att världshaven sväller.

– Oavsett vilket klimatscenario vi tar nu kommer den här isen skickas till havet.

Risken: Havsnivåerna kan höjas med 78 centimeter

Trots att det inte går att fastställa en exakt tidsram bedömer man att merparten av förändringen kommer att ha skett vid år 2100.

Det innebär att dagens prognoser underskattat riskerna för det kommande århundradet. Stigande havsnivåer riskerar med tiden att dränka landområden som i dag är hem till hundratals miljoner människor.

– Det är en konservativ nedre gräns, säger Jason Box, huvudförfattare och forskare vid Danmarks och Grönlands geologiska undersökning, till nyhetsbyrån AFP.

Skulle den årliga issmältningen i framtiden bli lika hög som rekordåret 2012 kan havsnivån höjas med hela 78 centimeter, enligt studien.

LÄS MER:Fyra gånger snabbare uppvärmning av Arktis

LÄS MER:Jordens glaciärer på väg att försvinna

LÄS MER:Här jagar isbjörnar på unikt sätt – utan havsis

ANNONS