Glada miner mellan Xi Jinping och Justin Trudeau på G20-mötet på Bali. Men bakom kulisserna bubblar osämja mellan Kina och Kanada.
Glada miner mellan Xi Jinping och Justin Trudeau på G20-mötet på Bali. Men bakom kulisserna bubblar osämja mellan Kina och Kanada. Bild: Sean Kilpatrick/AP/TT

Xi skäller ut Trudeau på filmklipp från Bali

– Allt vi diskuterade har läckt till pressen. Det passar sig inte.
Den allt frostigare relationen mellan Kina och Kanada fastnade på film under G20-mötet på indonesiska Bali.

ANNONS
|

I det runt 40 sekunder långa klippet, som publicerats av bland annat CNN, syns Kinas president Xi Jinping läxa upp Kanadas premiärminister Justin Trudeau. Den uppenbart irriterade Xi har ett svagt leende på läpparna och pratar med entonig stämma.

– Allt vi diskuterade har läckt till pressen. Det passar sig inte, säger Xi till Trudeau med hjälp av en översättare och fortsätter:

– Det var inte så (vår diskussion) sköttes, eller hur?

Den kanadensiske ledaren nickar upprepade gånger medan Xi pratar.

– Om det finns ärlighet så kan vi konversera grundat på en attityd av ömsesidig respekt. I annat fall kommer resultaten att bli oförutsägbara, säger Xi och spänner ögonen i Trudeau.

ANNONS

Avbryter Trudeau

Den kinesiske presidenten ser därefter ut att försöka gå därifrån, men Trudeau stoppar honom.

– I Kanada tror vi på fri, öppen och ärlig dialog, säger han och fortsätter:

– Vi ska fortsätta att arbeta konstruktivt tillsammans, men det kommer att finnas saker vi är oense om.

Xi lyfter då båda händerna och avbryter Trudeau genom att säga "skapa förutsättningarna först", för att sedan snabbt skaka hans hand och gå därifrån. Enligt bedömare är det extremt ovanligt att kinesiska ledare visar sitt missnöje på ett så spontant och öppet sätt. Experter konstaterar att hela konversationen och ledarnas tonläge andades "stormakt pratar med mindre stor makt", skriver AFP.

Frös till is 2018

Under ledarnas möte i tisdags – det första sedan 2019 – lyfte Trudeau vad han kallar "kinesisk inblandning" i Kanadas demokratiska och rättsliga system. Förra veckan uppgav kanadensisk polis att man utreder olagliga kinesiska så kallade "polisstationer" i Kanada, som uppges användas för att hålla koll på regimkritiska exilkineser. Trudeau har dessutom nyligen anklagat Kina för att spela "aggressiva spel", efter att kanadensisk tv rapporterat om ett hemligt nätverk av federala valkandidater som finansierats av Peking.

De sino-kanadensiska relationerna frös till is redan 2018, då kanadensiska myndigheter grep telekomjätten Huaweis ekonomichef Meng Wanzhou, anklagad av USA för bedrägeri och för att ha brutit mot sanktioner mot Iran. Peking svarade senare med att gripa två kanadensiska medborgare i Kina, Michael Kovrig och Michael Spavor, på spionanklagelser.

ANNONS

Efter långdragna förhandlingar släpptes Meng, Kovrig och Spavor fria i fjol.

ANNONS