”Whiskykriget” avslutas – Kanada och Danmark sluter fred efter nästan 40 år

I tysthet har det pågått ett ”krig” mellan Danmark och Kanada sedan nästan 40 år tillbaka. Bråket har handlat om vem som har rätt till Hans ö nordväst om Grönland. Nu har ”whiskykriget” avgjorts.

ANNONS
|

Den intetsägande ön ute i ishavet mellan Grönland och Kanada skulle enkelt kunna förväxlas med en vanlig stenbumling. Mycket lite vittnar om att ön varit föremål för en långvarig konflikt mellan Kanada och Danmark i nästan 40 år.

Nu har länderna kommit överens om att dela ön på hälften och därmed avslutas det ökända ”whiskykriget”.

Bråk med lappar och spritflaskor

Även om länderna har varit oense om vem ön ska tillhöra har det hela skötts med glimten i ögat.

Ön, som heter Hans ö, är belägen så att båda länderna enligt internationell lag kan hävda att de äger den. 1984 dök det upp en dansk flagga och en flaska konjak på ön, tillsammans med en lapp där det stod ”välkommen till den danska ön” vilket markerade starten på ö-tvisten.

ANNONS

Då och då har en flaska kanadensisk whisky bytts ut mot dansk snaps av militärer som besökt ön för att märka ut sitt territorium.

Delade en sista flaska sprit

Under en ceremoni i den kanadensiska huvudstaden Ottawa den 14 juni utbytte Kanadas utrikesminister Mélanie Joly och den danska utrikesministern Jeppe Kofod en sista flaska sprit med varandra, innan de skrev på ett avtal som officiellt avslutade konflikten.

– Jag tror att det var det vänligaste av alla krig, säger Mélanie Joly, enligt Politico.

Hon skämtade även om att hon nu hoppas att Kanada kommer att kunna delta i Eurovision på grund av sin landgräns mot Europa.

– Vi skapar ett prejudikat. Vi visar för andra länder hur territoriella tvister kan lösas, säger Mélanie Joly.

Även Grönlands premiärminister Múte B Egede kallade avtalet för en "språngbräda för att koppla samman våra två länder". Men han tillade att det borde finnas fler möjligheter för det inuitiska folket att röra sig mellan det kanadensiska och arktiska Nunavut och Grönland.

Parterna lyfte även det pågående kriget i Ukraina i samband med den fredliga överenskommelsen.

– Det sänder ett budskap till världen, även till Putin, att när det finns saker man har en tvist om måste man lösa det baserat på internationell lag, säger Jeppe Kofod.

ANNONS

– Det är möjligt att lösa en oenighet, och det är alltid det bästa sättet att göra det genom principer och normer som båda parter erkänner, säger Mélanie Joly.

LÄS MER:Kanada vill ha varning på varje cigarett

ANNONS