Rök stiger från syriska Ras al-Ayn efter beskjutning från turkiskt håll. Bild tagen 17 oktober.
Rök stiger från syriska Ras al-Ayn efter beskjutning från turkiskt håll. Bild tagen 17 oktober. Bild: Lefteris Pitarakis

Vapenvilan uppges bruten i Syrien

En dag efter att vapenvilan inleddes i norra Syrien hörs både skottlossning och explosioner i området. Det enligt nyhetsbyrån Reuters.

ANNONS
|

Under torsdagen uppgavs de kurdiska styrkorna i norra Syrien ha sagt ja till Turkiets och USA:s förslag om vapenvila. Under fredagsmorgonen rapporterar nyhetsbyrån Reuters att beskjutningarna fortsätter runt Ras al-Ayn.

Enligt Reuters reporter på plats vid gränsen hördes såväl skottlossning som explosioner från området.

Pausen i striderna tillkännagavs efter att USA:s vice president Mike Pence och den turkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan träffats i Ankara.

Men EU är inte imponerade och anser inte att det överenskomna eldupphöret är tillräckligt.

Turkiets offensiv skapar oacceptabelt mänskligt lidande, skriver EU-ledarna som samlats för toppmöte i Bryssel i ett gemensamt uttalande.

"Europeiska rådet noterar kvällens turk-amerikanska meddelande om en paus för alla militära insatser", skriver de 28 stats- och regeringscheferna och fortsätter:

ANNONS

"Vi uppmanar åter Turkiet att avsluta sin militära offensiv, dra tillbaka sin militär och respektera internationella humanitära lagar".

"Underminerar trovärdigheten"

USA:s president Donald Trump hyllade eldupphöret men hans politiska motståndare på hemmaplan är inte imponerade.

"Avtalet underminerar allvarligt USA:s utrikespolitiska trovärdighet och skickar ett farligt budskap till såväl våra allierade som våra motståndare om att det inte går att lita på oss. President Erdogan har inte gett upp något medan president Trump har gett honom allt han vill ha", säger toppdemokraterna Nancy Pelosi och Chuck Schumer i ett gemensamt uttalande

Turkiet ser eldupphöret som en tidsfrist för kurderna att dra sig tillbaka från de omstridda områdena, annars återupptas invasionen. Men landet har gått med på att avsluta sin militära offensiv helt och hållet – om kurderna under det fem dagar långa eldupphöret drar tillbaka sina styrkor från de gränstrakter där den turkiska regeringen vill upprätta en 32 kilometer djup "säker zon" på syriskt territorium, längs med gränsen.

"Kortsiktig lösning"

Turkiet har enligt USA:s särskilda sändebud i Syrien, James Jeffrey, lovat USA att zonen bara är tänkt som en kortsiktig lösning, och inte kommer resultera i massdeportationer av kurder.

– Turkiet har flera gånger försäkrat oss om att de inte har någon avsikt – överhuvudtaget ingen avsikt, från president Erdogan och nedåt – om att stanna i Syrien på lång sikt, säger Jeffrey, som har deltagit i Pence samtal med Erdogan.

ANNONS

– Vi hoppas att det inte blir någon massförflyttelse av folk. Vi är väldigt, väldigt starka och trycker väldigt, väldigt hårt på det.

300 000 på flykt

Oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR), som bevakar kriget från Storbritannien, uppger att över 300 000 personer har flytt området sedan Turkiet inledde sin offensiv.

Över 220 kurdiska kombattanter har dödats i strider, samt över 180 turkstödda syriska rebeller, enligt SOHR:s uppgifter. I samband med striderna uppges 72 civila ha dödats, varav merparten på den kurdiska sidan.

Turkiets regering säger till den statliga nyhetstjänsten Anatolia att över 700 motståndare "oskadliggjorts" i offensiven.

Texten uppdateras.

ANNONS