Vad appellationsdomstolen tog ställning till

ANNONS
|

En federal (statlig) domare i delstaten Seattle stoppade den 4 februari president Donald Trumps dekret om ett inreseförbud för personer från sju i huvudsak muslimska länder, med hänvisning till att dekretet strider mot USA:s författning.

Regeringen Trump protesterade och invände bland annat att domare inte bör fatta beslut som rör nationell säkerhet eftersom de inte har tillgång till hemligstämplad information om hot och terrorism.

Två delstater, Washington och Minnesota, väckte sedan talan tillsammans för att få utrett av en appellationsdomstol i San Francisco om Trumps dekret strider mot USA:s lagar och konstitutionen. Deras argument är bland annat att presidentordern bryter mot konstitutionens skrivning om att alla är lika inför lagen, samt diskriminerar muslimer och människor födda i de sju länder – Syrien, Irak, Iran, Libyen, Sudan, Somalia och Jemen – som omfattas av inresestoppet.

ANNONS

Domstolen i San Francisco har nu beslutat att upphävningen av inresestoppet fortsätter gälla. Beslutet väntas därmed gå upp ännu en instans. Därmed blir det den mäktiga Högsta domstolen i Washington DC som avgör.

Men dels väntas det ta lång tid, dels är HD en domare kort. Senaten har ännu inte hunnit förhöra och godkänna Trumps konservativa kandidat Neil Gorsuch. Om utslaget i HD blir 4–4, det vill säga "oavgjort", är det det senaste beslutet i en federal domstol som gäller.

TT

ANNONS