Våldsamma protester mot polisen i Frankrike

Ilskan mot polisen i Frankrike växer. På flera håll i landet hålls nu protester sedan en ung man, som misstänkts ha fallit offer för polisvåld, hittats död i floden Loire i staden Nantes. Gula västarna kallar nu till demonstrationer i bland annat Paris och Bordeaux, rapporterar tidningen Le Monde.

ANNONS
|

Hundratals demonstranter har under lördagen tagit till gatan i staden Nantes i västra Frankrike. Protesterna, som snabbt blivit allt mer hätska, riktas mot den franska polisen som anklagas för övervåld, uppger franska tidningen Le Monde.

Detta sedan den 24-årige Steve Maia Caniço tidigare i veckan hittats död i floden Loire som rinner genom Nantes – en månad efter att polisen slagit till våldsamt mot en musikfestival med batonger och tårgas. Flera festivaldeltagare föll då i vattnet, en av dem Steve som inte kunde simma.

Tårgas och vattenkanoner

Det som under lördagsförmiddagen började som en fredlig minnesstund för den omkomne mannen i Nantes eskalerade i våldsamheter mellan protesterande grupper och myndigheter.

ANNONS

Polisen övergick sedan till att använda tårgas och vattenkanoner mot den skanderande folkmassan, protester som lokala myndigheter ser som olovliga efter ett beslut från i torsdags. Hittills har ett 40-tal demonstranter gripits av polisen i vad man kallar för "förebyggande insatser". En polis och en demonstrant ska ha skadats enligt Le Monde.

– Det är chockerande att se hur det här har hanterats på en politisk nivå. Det verkar som att man försöker tysta ner fallet. Ingen tar någonsin ansvar, säger en av dem som deltog vid minnesstunden till Le Monde.

Protester runt om i landet

Det är inte enbart i Nantes som fallet Steve Maia Caniço död väckt upprörda känslor. Proteströrelsen Gula västarna har på flera håll i Frankrike, däribland Paris och Toulouse, genomfört demonstrationer för att hedra Maia Caniço. Även under söndagen väntas grupper från Gula västarna protestera mot den franska polisens övervåld, uppger franska Le Monde.

Polisens ingripande på musikfestivalen den 21 juni är under utredning, men möts av kritik i Frankrike för att vara särskilt utdragen.

Enligt fransk polis finns det ingen koppling mellan ingripandet på festivalen och Steve Maia Caniço försvinnande, enligt en rapport som publicerades i samband med att hans kropp återfanns i floden Loire tidigare i veckan.

ANNONS
ANNONS