Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Människor deltar i en protestmarsch mot xenofobiska attacker i Johannesburg 2015, efter en våldsvåg mot utländska medborgare i landet. Arkivbild.

Våld mot migranter skapar oro i Sydafrika

En våg av främlingsfientligt våld sveper över Sydafrika inför landets parlamentsval i maj. I slutet av mars dödades minst sex personer i omfattande attacker mot migranter. Nu uppmanas sydafrikanska myndigheter att ta itu med det ökade våldet.

Mellan 25 och 27 mars bröt sig flera grupperingar beväpnade med machetes in i migranters hem i sydafrikanska Durban. Minst sex personer dödades, åtskilliga skadades, hemmen plundrades och minst 300 malawiska migranter tvingades fly landet. I separata attacker tvingades utländska lastbilschaufförer ur sina fordon och misshandlades med slag och knivar. Den 2 april attackerades ännu en grupp migranter i Durban som tvingades fly sina hem.

Recept på katastrof

Många migranter har nu lämnat Sydafrika för sina hemländer, rapporterar nyhetsbyrån AFP. De som stannat kvar har nödgats återvända till de hem de tvingats bort från med våld.

- Att återanpassa utländska medborgare till samhällen utan rättvisa och ansvar för tidigare främlingsfientliga attacker är ett recept på katastrof, säger Dewa Mavhinga, Human Rights Watchs chef för södra Afrika, enligt AFP.

De ökade våldsamheterna har lett till ett spänt politiskt läge i Sydafrika inför valet i landet 8 maj. Flera av de största partierna har fördömt attackerna, medan det huvudsakliga oppositionspartiet Demokratiska alliansen (DA) enligt BBC beskyller det regerande ANC för att ha piskat upp den ökade främlingsfientligheten. President Cyril Ramaphosa ska vid ett möte i mars exempelvis ha beskyllt papperslösa migranter för problemen i landet.

Ingen har gripits

I en ny rapport från Human Rights Watch (HRW) och African Diaspora Forum uppmanas nu de sydafrikanska myndigheterna att genast utreda händelserna och åtala de skyldiga. Ännu har ingen gripits för något av dåden.

- Utöver att uppmana till ett slut på attackerna mot utländska medborgare har den sydafrikanska regeringen gjort mycket lite för att säkerställa gripandet och åtalandet av de skyldiga, säger Vusumuzi Sibanda vid African Diaspora Forum.

- Kraftfulla åtgärder krävs för att visa sådana här gärningar har konsekvenser, innan det sker ännu en runda av våld gentemot sårbara utländska medborgare.

Hög arbetslöshet

Av Sydafrikas 56 miljoner beräknas runt 3,6 miljoner vara migranter, där merparten kommer från grannländerna Zimbabwe, Moçambique och Lesotho. I ett Sydafrika som plågas av arbetslöshet och en dalande ekonomi anklagas migrantarbetare ofta för att ta arbeten ifrån sydafrikanska medborgare. I slutet av 2018 låg arbetslösheten i landet på drygt 27 procent.

Våld med främlingsfientliga motiv är inte ett nytt fenomen i landet. Statistik visar på toppar 2008, då en våldsvåg resulterade i fler än 60 döda, samt 2015 då armén fick rycka in i Durban och Johannesburg efter ökade oroligheter som kostade minst sju människor livet.

- Orsaken är fattigdom och har sina rötter i apartheid, sade människorättsadvokaten Sharon Ekambaram till BBC tidigare i april.