Väst oljerustar inför Iranhot

ANNONS
|

Västländer har tagit fram en plan för att möta sina oljebehov om Iran gör allvar av sina hot.

–I dag dominerar den Islamiska republiken Iran regionen till fullo och kontrollerar alla rörelser inom den, sade en befälhavare inom flottan, Ali Fadavi, på lördagen.

De nya övningarna ska inriktas helt på det strategiska Hormuzsundet, varigenom en femtedel av världens olja transporteras.

USA, vars flotta är mycket starkare än Irans, har sagt att man kommer att se till att sundet hålls öppet.

Klarar en månad

ANNONS

Västländerna i energisamarbetsorganisationen IEA träffades dock tidigare i veckan för att se till att de kan klara sig i en månad med olja från egna källor om konflikten trappas upp. Det planerade uttaget skulle, om det genomförs, vara fem gånger större än historiens hittills största, som gjordes under Iraks invasion av Kuwait.

Bakom det skärpta tonläget ligger EU:s och USA:s sanktioner mot regimen i Iran. Dessa märks genom högre priser och fallande valuta, vilket lett till köer vid bankerna när människor vill växla sina rial till dollar.

USA införde nyligen ytterligare hinder för handel med regimen, som USA, EU och FN tror anrikar uran för att kunna ta fram atomvapen. EU överväger också att fler sanktioner.

Många bedömare tror att Iran ändå kan hitta köpare av landets olja – men att det kommer att kräva kraftiga rabatter.

Sydamerikaresa

I veckan åker Irans president Mahmud Ahmadinejad till flera sydamerikanska länder för att stärka banden till några av kontinentens USA-kritiska ledare.

–Hans land är i ett väldigt komplicerat läge internationellt sett och utmanas internt av allt fler protester genom sociala medier, sade Carlos Romero, pensionerad professor vid ett universitet i Venezuela, i en kommentar till resan.

ANNONS

På lördagen visade Iran dock tillfälligt tacksamhet mot USA för att dess flotta räddat 13 iranska sjömän som tagits gisslan av pirater.

Sjömännen undsattes av just det fartyg som Iran förbjudit att resa in i Persiska viken och som om det ändå gjorde det, skulle leda till att regimen stängde Hormuzsundet.

Runt 20 procent av världens oljeleveranser passerar Hormuzsundet ut från Persiska viken.

Iran har sagt att "inte en droppe olja" kommer att passera om nya sanktioner införs.

Iran är världens femte största exportör av råolja.

Sanktionerna har tillkommit på grund av Irans kärnkraftsprogram. USA, EU och FN tror att Iran använder det till att skaffa kärnvapen.

Samtal om atomfrågan mellan Iran och de fem permanenta medlemmarna i FN:s säkerhetsråd har legat på is sedan ett år. (TT-AFP-Reuters)

ANNONS